Saturday, Jul. 4, 2020

Iselle napušta Havaje, Julio ih zaobilazi

Autor:

|

09.08.2014

|

Kategorije:

Iselle napušta Havaje, Julio ih zaobilazi

U prvim satima petka 8. kolovoza po lokalnom vremenu Veliki otok (Big Island) Havaja pogodila je direktno tropska oluja Iselle. Nekoliko sati prije ulaska centra na kopno Iselle je imala i status uragana prve kategorije.  Iselle je tek druga, i najjača  tropska oluja koja je u znanoj povijesti (a pouzdani podaci se vode od 1950. godine) direktno pogodila najveći havajski otok.  Neimenovana tropska oluja je Veliko otok pogodila i 1958. godine. Povijesni zapisi  sugeriraju  da je vrlo vjerojatno da je Veliki otok pogodio uragan 1871. godine.  Ipak, od 1950. godine samo je deset tropskih  oluja ili uragana prošlo na udaljenosti manjoj od 120 kilometara od Velikog otoka, a do ove godine samo je jedna oluja direktno pogodila otok.

Iselle je pogodila Veliko otok s vjetrovima prosječne brzine od 95 km/h. Nekoliko desetaka tisuća ljudi je ostalo bez struje, ali se stanje do subote normaliziralo. Uz jake vjetrove, velike valove pala je i veća količina kiše. Na desetak meteoroloških postaja je u 24 sata izmjereno do 254 mm kiše. Lokalno je palo i do 380 mm kiše. Ipak, izvještaja o šteti od poplava i bujica nema. Nema ni podataka o ozlijeđenim osobama. Na području  Havaja (gdje je školska godina počela 1. kolovoza) u petak su bile zatvorene škole kao i Sveučilište. Svi stanovnici koji se su evakuirali u skloništa vraćeni su kućama.

Na Velikom se otoku nalaze i poznate vulkani Mauna Kea (4200 metara) i Mauna Loa. Na Mauna Kei je izmjeren najjači udar vjetra od 146 km/h.

Iselle je napustila Havaje i brzo postala post tropska oluja koja se udaljava od otočja.

Iako se prošlih dana činilo da će nova oluja, uragan Julio, također proći vrlo blizu Havaja,  sve je sigurnije da će Julio proći oko 350 kilometara sjevernije od otočja  bez jačeg utjecaja. Julio je uragan druge kategorije i  u subotu rano ujutro se nalazi oko  900 kilometara istočnije od Havaja. Kreće se brzo, pa bi tijekom nedjelje trebao prolaziti sjevernije, na sigurnoj udaljenosti od tog otočja na središnjem Pacifiku.

Radarska snimka „landfalla“ tropske oluje Iselle na Veliko otok – Snimka je „odrezana“  jer radaru smetaju 4 kilometara visoke vulkanske planine

 slika

Položaj i prognoza intenziteta i putanje uragana Julio (subota, 8.8.2014.)

 slika

slika

Komentari

Share This Article

Related News

Atlantik: Uragan Lorenzo (kategorija 5) postavlja nove rekorde; potonuo brod
Uragan Dorian devastirao sjever Bahama
Uragan Dorian pogodio Bahame s vjetrovima od 295 km/h: Izjednačen rekord iz 1935. godine

O Autoru

Ned