Tuesday, Aug. 11, 2020

Iselle – rijetki annularni uragan

Autor:

|

04.08.2014

|

Kategorije:

Iselle –  rijetki annularni uragan

Uragan Iselle, kojeg već nekoliko dana pratimo na istočnom Pacifiku danas je ojačao i prema izvješću američkog Nacionalnog centra za uragane (NHC)  od 15:00 UTC riječ je o snažnom uraganu četvrte kategorije. Prosječna brzina vjetra oko centra uragana iznosi 220 km/h, a tlak je 947 mb. Uragan se nalazi na otvorenom oceanu, oko 2000 kilometara istočnije od Havaja prema kojima se kreće brzinom od 17 km/h.
Današnje satelitske snimke pokazuju, a to navodi i NHC,  da je uragan  poprimio karakteristike tzv. annularnog uragana.

Annular uragani (prstenasti) uragani su izgledom vrlo simetrični. Odlikuje ih veliko simetrično „oko“ koje je okruženo sa debelim prstenom intenzivne konvekcije.  NHC navodi da je promjer oka uragana Iselle od 25 do 30 nautičkih milja (46 do 55 km). i

Takvi uragani nisu  okruženi karakterističnim spiralnim kišnim lukovima kao većina razvijenih  tropskih sistema. Nisu podložni promjenama intenziteta povezanim sa tzv. procesom „zamjene očnog zida“ (Eyewall replacement cycle). Izuzetno su otporni na atmosferske uvjete u kojima  bi se „običan“ uragan raspao ili bi znatno oslabio.  Tako se navodi da bi Iselle, s obzirom na temperaturu oceana iznad kojeg se nalazi te atmosferske uvjete  trebao biti uragan druge kategorije.

Nakon što dosegnu svoj maksimalni intenzitet vrlo sporo slabe.  Ipak,  navedene osobine većina takvih tropskih sistema ima samo u određenim fazama svog razvojnog ciklusa. To se obično dogodi nakon što prosječna brzina vjetrova dosegne i premaši 185 km/h, što odgovara trećoj kategoriji jakosti.

NHC očekuje da će Iselle i najmanje još jedan dan zadržati trenutnu jakost. Havaje bi trebala pogoditi krajem četvrtka i tijekom petka. Prema današnjim prognozama Iselle bi tada oslabila na tropsku oluju. Ipak, napomenimo i da niti jedan model nije predvidio da će Iselle danas dosegnuti četvrtu kategoriju jakosti.  Na istočnom Pacifiku je danas formirana nova tropska oluja nazvana Julio.  Kreće se također prema Havajima gdje se očekuje krajem ovog ili početkom slijedećeg tjedna.  i Julio bi uskoro trebao postati uragan, a prognostički modeli očekuju da će biti snažniji pri dolasku na Havaje od Iselle.

Annularni tropski sistemi su vrlo rijetki. Tek nekoliko njih ispunjava sve kriterije, iako mnogi snažni tropski sistemi poprimaju neke  „annularne“ karakteristike. Na Atlantiku manje od 1% uragana postanu pravi annularni uragani.  Na istočnom Pacifiku su nešto češći, oko 3% uragana poprima annularne karakteristike. Na zapadnom Pacifiku oko 2% tajfuna, najčešće nad Istočnim Kineskim morem poprimi takve karakteristike.

Znanost još uvijek ne zna mnogo o njihovom  razvoju i životnom ciklusu. Prvi su puta klasificirani i kategorizirani tek 2002. godine.  Na istočnom Pacifiku je zadnji annularni uragan prije Iselle bio uragan Kenneth iz 2011. godine.

Satelitska snimka uragana Iselle (4.8.2’14. 16.30 UTC)

 slika

slika

Položaj i prognoza putanje i intenziteta uragana Iselle

slika

Komentari

Share This Article

Related News

Atlantik: Uragan Lorenzo (kategorija 5) postavlja nove rekorde; potonuo brod
Uragan Dorian devastirao sjever Bahama
Uragan Dorian pogodio Bahame s vjetrovima od 295 km/h: Izjednačen rekord iz 1935. godine

O Autoru

Ned