Friday, May. 29, 2020

Ispred Filipina jača supertajfun Noul

Autor:

|

09.05.2015

|

Kategorije:

Ispred  Filipina jača supertajfun Noul

Tajfun Noul koji se približava sjeveroistočnim obalama Filipina, tijekom subote je još ojačao i dosegnuo je status supertajfuna.   To znači da je prosječna brzina najjačih vjetrova oko centra tajfuna dosegnula 241 km/h (150 milja na sat). Na međunarodnoj ljestvici jakosti tropskih sistema to odgovara  četvrtoj kategoriji jakosti, gotovo na samoj granici za petu, najjaču kategoriju koja iznosi 251 km/h.

Noul će se slijedećih 12 sati približavati krajnjim sjeveroistočnim obalama Filipina. Supertajfun se kreće nad oceanom  temperature 30°C, pa se očekuje daljnje jačanje. Tako ni  Noul tijekom nedjelje trebao proći uz samu obalu sjeveroistoka Filipina kao supertajfun pete kategorije s najjačim prosječnim vjetrovima od 260 km/h.

Potom će se početkom tjedna Noul uz postupno slabljenje uputiti prema sjeverozapadu Pacifika.  Trenutne prognoze ga vode južnije od glavnih japanskih otoka.

Nad zapadnim Pacifikom je već formirana nova tropska oluja nazvana  Dolphin. U slijedećih nekoliko dana  ta bi oluja trebala ojačati i postati još jedan tajfun, a zasad je rano reći koje će područje pogoditi.

Supertajfun Noul se približava sjeveru Filipina

slika

slika

slika

Komentari

Share This Article

Related News

Atlantik: Uragan Lorenzo (kategorija 5) postavlja nove rekorde; potonuo brod
Uragan Dorian devastirao sjever Bahama
Uragan Dorian pogodio Bahame s vjetrovima od 295 km/h: Izjednačen rekord iz 1935. godine

O Autoru

Ned