Tuesday, Jul. 14, 2020

Istočni Pacifik: Uragan Cristina dosegnuo kategoriju 4

Autor:

|

12.06.2014

|

Kategorije:

Istočni Pacifik: Uragan Cristina dosegnuo kategoriju 4

U utorak  10. lipnja ispred pacifičkih obala Meksika  formirana je treća tropska oluja sezone nazvana Cristina. Prema prognozama Cristina se trebala udaljavati prema otvorenom oceanu, a očekivalo se da će postati i uragan prve kategorije.  To se jučer i ostvarilo, međutim ponovno se pokazalo da su prognoze intenziteta tropskih sistema i za blisko razdoblje često vrlo nepouzdane. Tijekom protekla 24 sata Cristina je prošla kroz tzv. proces brzog ili rapidnog jačanja i danas je postala najprije uragan treće, a potom i četvrte kategorije.  Stalna brzina vjetra koja je mjera intenziteta uragana se povećala za 120 km/h u 24 sata.

Prema izvješću američkog Nacionalnog centra za uragane Cristina se nalazi daleko od kopna, oko 400 kilometara jugozapadno od meksičkog grada Manzanillo.  Stalna brzina vjetrova oko centra uragana se procjenjuje na 240 km/h, što nije daleko od granice za najvišu petu kategoriju (251 km/h). Tlak iznosi niskih 935 mb.  Tijekom četvrtka se ne očekuju veće promjene u brzini najjačih vjetrova, a potom bi uragan slijedećih dana trebao početi slabiti dok se bude dalje udaljavao prema sjeverozapadu, u smjeru otvorenog oceana.

Cristina je već drugi tzv. veliki uragan (kategorije 3 ili više) u ovoj godini na istočnom Pacifiku. Prvi je bio uragan Amanda koji je 25. svibnja 2014. postao najjači uragan u svibnju na istočnom Pacifiku (s vjetrovima od 250 km/h). Prvi se puta, od početka satelitskog praćenja uragana na tom području (1966. g)  dogodilo da su na istočnom Pacifiku formirana dva uragana četvrte kategorije prije kraja lipnja. Do danas je najraniji drugi uragan kategorije 4 bio formiran na datum 1. srpnja 1984. godine

Podsjetimo da ovogodišnje sezonske prognoze za istočni Pacifik najavljuju vrlo aktivnu sezonu, budući da očekivani razvoj klimatskog poremećaja El Nino stvara povoljne uvjete za tropsku aktivnost na tom području.  Prosječna sezona donese tek dva velika uragana, a ove godine su formirana već 2  u prvom mjesecu sezone, za čiji se službeni početak uzima datum 15. svibnja, dok je kraj 30. studenog. Vrhunac sezone je kasno ljeto i rana jesen.

 Položaj i prognoza putanje i intenziteta uragana Cristina

 slika

Satelitska snimka uragana Cristina

slika

slika

Komentari

Share This Article

Related News

Atlantik: Uragan Lorenzo (kategorija 5) postavlja nove rekorde; potonuo brod
Uragan Dorian devastirao sjever Bahama
Uragan Dorian pogodio Bahame s vjetrovima od 295 km/h: Izjednačen rekord iz 1935. godine

O Autoru

Ned