Monday, Sep. 16, 2019

Iznadprosječno aktivna sezona uragana na Atlantiku?

Autor:

|

25.05.2017

|

Kategorije:

Iznadprosječno aktivna sezona uragana na Atlantiku?

Centar za klimatska predviđanja koji djeluje u sklopu američke Državne uprave za oceane i atmosferu (NOAA) danas je objavio službenu prognozu za predstojeću sezonu uragana na Atlantiku.  Sezona službeno traje od 1. lipnja do 30. studenog. Tropske oluje i uragani se na sjevernom dijelu Atlantika   naravno mogu formirati i izvan tog razdoblja, ali to se događa vrlo rijetko.  Ipak, ove godine na Atlantiku je već formirana jedna tropska oluja. Bila je to oluja nazvana Arlene, a nastala je nad središnjim Atlantikom u travnju. Zanimljivo je da je to tek druga poznata (podaci postoje od 1851. godine) tropska oluja na Atlantiku formirana u mjesecu travnju.

A eksperti NOAA-e predviđaju da je vjerojatnost da ovogodišnja sezona bude iznadprosječno aktivna 45%,  vjerojatnost prosječne sezone je 35%, a ispodprosječne samo 20%.   Predviđa se sa 70% vjerojatnosti da će se ove godine na Atlantiku formirati od 11 do 17 tropskih oluja. Od tog broja njih 5 do 9 će postati uragani,  od kojih će 2 do 4 biti tzv. snažni uragani (kategorije 3, 4 ili 5).  U te je brojke uključena i spomenuta tropska oluja Arlene. Ukoliko se uzmu srednje vrijednosti prognoziranih raspona, onda prognostičari očekuju 14 imenovanih oluja, od čega 7 uragana i 3 snažna uragana. Dugogodišnji prosjek (1981.-2010) je 12 imenovanih tropskih oluja, 6 uragana i 3 snažna.

Navedena prognoza se temelji na očekivanim atmosferskim i oceanskim uvjetima: prosječna ili iznadprosječna površinska temperatura mora nad područjem tropskog Atlantika te prosječna ili ispod prosječna zračna strujanja promjenjivog smjera (tzv. wind shear). Na tropsku aktivnost na Atlantiku utječu i atmosferski i oceanski uvjeti nad ekvatorijalnim dijelom tropskog Pacifika (razvoj klimatskog poremećaja El-Nino). Trenutne prognoze predviđaju nad tropskim Pacifikom ENSO neutralne uvjete ili slab razvoj El-Nina, što pogoduje iznadprosječno tropskoj aktivnosti nad Atlantikom. Ipak, takve prognoze za dugoročniji period su nepouzdane.

Službenu prognozu sezone uragana pročitajte OVDJE.

Naslovna slika:  Uragan Matthew, najjači atlantski uragan u 2016. godini – slika je snimljena 30.9.2016. godine kada je Matthew postao uragan pete kategorije (prvi takav na Atlantiku od 2007. godine)

 

Komentari

Share This Article

Related News

Uragan Dorian devastirao sjever Bahama
Uragan Dorian pogodio Bahame s vjetrovima od 295 km/h: Izjednačen rekord iz 1935. godine
Velika Britanija:  Izmjerena najviša temperatura u povijesti mjerenja   38.7 °C

O Autoru

Ned