Tuesday, Jul. 14, 2020

Iznadprosječno aktivna sezona uragana na Atlantiku?

Autor:

|

25.05.2017

|

Kategorije:

Iznadprosječno aktivna sezona uragana na Atlantiku?

Centar za klimatska predviđanja koji djeluje u sklopu američke Državne uprave za oceane i atmosferu (NOAA) danas je objavio službenu prognozu za predstojeću sezonu uragana na Atlantiku.  Sezona službeno traje od 1. lipnja do 30. studenog. Tropske oluje i uragani se na sjevernom dijelu Atlantika   naravno mogu formirati i izvan tog razdoblja, ali to se događa vrlo rijetko.  Ipak, ove godine na Atlantiku je već formirana jedna tropska oluja. Bila je to oluja nazvana Arlene, a nastala je nad središnjim Atlantikom u travnju. Zanimljivo je da je to tek druga poznata (podaci postoje od 1851. godine) tropska oluja na Atlantiku formirana u mjesecu travnju.

A eksperti NOAA-e predviđaju da je vjerojatnost da ovogodišnja sezona bude iznadprosječno aktivna 45%,  vjerojatnost prosječne sezone je 35%, a ispodprosječne samo 20%.   Predviđa se sa 70% vjerojatnosti da će se ove godine na Atlantiku formirati od 11 do 17 tropskih oluja. Od tog broja njih 5 do 9 će postati uragani,  od kojih će 2 do 4 biti tzv. snažni uragani (kategorije 3, 4 ili 5).  U te je brojke uključena i spomenuta tropska oluja Arlene. Ukoliko se uzmu srednje vrijednosti prognoziranih raspona, onda prognostičari očekuju 14 imenovanih oluja, od čega 7 uragana i 3 snažna uragana. Dugogodišnji prosjek (1981.-2010) je 12 imenovanih tropskih oluja, 6 uragana i 3 snažna.

Navedena prognoza se temelji na očekivanim atmosferskim i oceanskim uvjetima: prosječna ili iznadprosječna površinska temperatura mora nad područjem tropskog Atlantika te prosječna ili ispod prosječna zračna strujanja promjenjivog smjera (tzv. wind shear). Na tropsku aktivnost na Atlantiku utječu i atmosferski i oceanski uvjeti nad ekvatorijalnim dijelom tropskog Pacifika (razvoj klimatskog poremećaja El-Nino). Trenutne prognoze predviđaju nad tropskim Pacifikom ENSO neutralne uvjete ili slab razvoj El-Nina, što pogoduje iznadprosječno tropskoj aktivnosti nad Atlantikom. Ipak, takve prognoze za dugoročniji period su nepouzdane.

Službenu prognozu sezone uragana pročitajte OVDJE.

Naslovna slika:  Uragan Matthew, najjači atlantski uragan u 2016. godini – slika je snimljena 30.9.2016. godine kada je Matthew postao uragan pete kategorije (prvi takav na Atlantiku od 2007. godine)

 

Komentari

Share This Article

Related News

Atlantik: Uragan Lorenzo (kategorija 5) postavlja nove rekorde; potonuo brod
Uragan Dorian devastirao sjever Bahama
Uragan Dorian pogodio Bahame s vjetrovima od 295 km/h: Izjednačen rekord iz 1935. godine

O Autoru

Ned