Sunday, Jul. 5, 2020

Japan na udaru tajfuna Phanfone

Autor:

|

05.10.2014

|

Kategorije:

Japan na udaru tajfuna Phanfone

Tajfun Phanfone se na prijelazu od nedjelje na ponedjeljak (po lokalnom vremenu) sasvim približio južnim obalama najvećeg japanskog otoka Honshu.  Tijekom subote 4. listopada Phanfone je bio dosegnuo i status supertajfuna četvrte kategorije sa stalnim vjetrovima od 240 km/h. Na putu prema Japanu tajfun je oslabio na drugu kategoriju jakosti s prosječnim vjetrovima od 170 km/h.

Južna obale  Honshua se nalaze na udaru vjetrova čiji udari dosežu od 160 do 195 km/h. Prognozira se od 200 do 250 litara kiše na širem području, dok u planinama može pasti i do 500 litara kiše po kvadratnome metru. Uz obilnu kišu, poplave i odrone, obalna područja će pogoditi i visoki valovi te podizanje razine mora od 1 do 2 metra.

Na putu tajfuna se nalazi i Tokyo. Do ponedjeljka ujutro (2 sata po lokalnom vremenu) u glavnom gradu Japana je već palo 160 litara kiše, a očekuje se ukupno od 200 do 250 litara. Tokyo očekuju i vjetrovi prosječne brzine od 65 do 95 km/h,  dok udari mogu dosezati i do 145 km/h.  Do kraja ponedjeljka tajfun će napustiti Japan i nad  hladnijim vodama sjevernog Pacifika postati izvantrospka oluja.

Tajfun je uzeo i prve žrtve. Na otoku Okinawi, gdje se nalazi američka vojna baza, jedan se vojnik utopio u  uzburkanom moru, a dvojica se smatraju nestalima.

I dok se u narednom tjednu Japan bude opravljao od posljedica prolaska tajfuna Phanfone,  stiže im nova tropska prijetnja.  Novi tajfun nazvan Vongfong  nalazi se nad zapadnim Pacifikom. Na njegovom se udaru tijekom ponedjeljka nalazi i otok Guam. Nakon što napusti Marijanske otoke Vongfong bi se trebao uz daljnje jačanje uputiti prema Japanu, sličnom stazom kao i Phanfone. U drugom dijelu slijedećeg tjedna Vongfong bi, prema trenutnim prognozama  trebao postati i supertajfun.

Satelitska snimka tajfuna Phanfone nad Japanom (6.10.2014. 03:00  lokalno vrijeme)

Komentari

Share This Article

Related News

Atlantik: Uragan Lorenzo (kategorija 5) postavlja nove rekorde; potonuo brod
Uragan Dorian devastirao sjever Bahama
Uragan Dorian pogodio Bahame s vjetrovima od 295 km/h: Izjednačen rekord iz 1935. godine

O Autoru

Ned