Saturday, Jun. 6, 2020

Japan pogodio najjači tajfun u zadnjih 25 godina

Autor:

|

05.09.2018

|

Kategorije:

Japan pogodio najjači tajfun u zadnjih 25 godina

Broj žrtava tajfuna Jebi koji je tijekom utorka 4. rujna pogodio Japan porastao na 11, a ozlijeđeno je najmanje 470 osoba.  Centar tajfuna druge kategorije jakosti je najprije ušao na obale otoka Shikoku, u blizini grada Tokushime praćen vjetrovima prosječne brzine 160 km/h. Potom je tajfuna prošao u blizini gradova Kobe i Osaka.

Posljednji puta je ovako snažan tajfun pogodio neki glavni japanski otok prije 25 godina. Bio je to tajfun Yancy koji j 1993. godine uzeo 48 života uz veliku materijalnu štetu. Yancy je jedan od „najskupljih“ tajfuna koji je pogodio Japan. Prve procjene štete koju je počinio tajfun Jebi pokazuju da će ona biti vrlo velika. Na području Osake je bez struje za vrijeme udara tajfuna ostalo 1.5 miliona ljudi, a dan kasnije bez struje je još 400 tisuća ljudi. Udari vjetra na području Osake su prelazili 200 km/h, a zadnji puta je tako snažan vjetar zabilježen prije 57 godina.

Jebi je sedmi tajfun koji je od početka srpnja direktno pogodio Japan ili prošao vrlo blizu njega. Ove godine  je Japan pogodilo ili prošlo blizu njega ukupno 12 tropskih sustava, počevši od sredine lipnja. U prosječnoj godini 4 najveća japanska otoka direktno pogode 2 do tri tajfuna.

Krajem kolovoza Jebi je, nad otvorenim vodama zaapdnog Pacifika u samo 48 sati od tropske oluje postao supertajfun pete kategorije jakosti  s prosječnim vjetrovima od 280 km/h. Time je postao najjači tropski sustav na svijetu u 2018. godini.

 

Ipak, najznačajniji meteorološki događaj koji je ovog ljeta pogodio Japan nije vezan uz udar nekog tajfuna. Početkom srpnja je jugozapadni dio Japana zahvaćen ekstremnim kišama koje je uzrokovala sporo pokretna fronta. Nakon poplava isto područje je zahvatio val vrućina za vrijeme kojeg su izmjerene rekordno visoke temperature u povijesti Japana. U gradu Kumagaya (sedamdesetak kilometara sjeverozapadno od Tokya)  23. srpnja 2018. je izmjerena temperatura od 41.1°C, što je novi apsolutni rekord za Japan.  Kombinacija poplava i ekstremnih vrućina je uzrokovala smrt najmanje 300 osoba.

,Naslovna slika: Ulazak tajfuna Jebi na japansko kopno (IR slika Himawari-8 satelita)

Komentari

Share This Article

Related News

Atlantik: Uragan Lorenzo (kategorija 5) postavlja nove rekorde; potonuo brod
Uragan Dorian devastirao sjever Bahama
Uragan Dorian pogodio Bahame s vjetrovima od 295 km/h: Izjednačen rekord iz 1935. godine

O Autoru

Ned