Tuesday, Jun. 2, 2020

Japan, Vijetnam i Meksiko na udaru tajfuna i uragana

Autor:

|

14.09.2017

|

Kategorije:

Japan, Vijetnam i Meksiko na udaru tajfuna i uragana

Sredina je rujna i na tropskim morima sjeverne hemisfere je i klimatološki vrhunac sezone tropskih sustava. Nekoliko se država ovih dana nalazi na direktnom udaru snažnih oluja.

Na zapadnom Pacifiku već nekoliko dana pratimo tajfun nazvan Talim. On je na svom putu prema obalama Azije prošao sjevernije od Tajvana i pri tom ojačao i nakratko postao tajfun četvrte kategorije jakosti s prosječnim vjetrovima maksimalne brzine od 225 km/h. Tajfun je prešao preko južnog japanskog otočja Ryukyu. Najteže je pogođen otok Miyako-Jima gdje je na tamošnjem aerodromu u 24 sata palo 479 litara kiše, a u dva dana ukupno 515 litara. To su rekordne količine od 1977. godine od kada se vrše mjerenja.  Tajfun Talim je danas oslabio na kategoriju 3 i kreće se prema Japanu gdje se očekuje tijekom vikenda. Obilne kiše i jaki vjetrovi najviše će pogoditi jugozapad Japana.

U Južnom kineskom moru obalama Vijetnama se približava tajfun nazvan Doksuri. On će na središnje obale Vijetnama udariti snagom kategorije 2 s vjetrovima od 160 km/h. Vlasti su već evakuirale 100 tisuća ljudi ispred nadolazećeg tajfuna za kojeg se smatra da će biti jedan od najjačih koji je pogodio Vijetnam u zadnjih deset godina. Tajfun Doksuri je prošlih dana Filipinima donio obilnu kišu, poplave i jake vjetrove. Četiri osobe su poginule, a šest ih se još smatra nestalima.

Satelitska snimka tajfuna Doksuri i Talima, 14.9.2017.

slika

 

I na istočnoj strani Tihog oceana traje intenzivna tropska aktivnost.  Pacifičke obale Meksika se opet nalaze na udaru uragana.  Osamdesetak  kilometara jugoistočnije od poznatog turističkog odredišta Acapulca danas je naglo formiran uragan nazvan Max. U samo 21  sat jučer formirana tropska depresija danas je postala uragan prve kategorije. Uragan se brzo približava obali i tijekom petka bi trebao ući na kopno s vjetrovima od 145 km/h.  Max je mali uragan pa može još dodatno ojačati pred kopnom. Vjetrovi uraganske snage  pušu u krugu radijusa 20 km od centra. Nakon ulaska na kopno Max će se brzo raspasti nad planinskim područjem južnog Meksika, ali će donijeti vrlo obilnu kišu, poplave i odrone.

Oko 1600 kilometara zapadnije od uragana Max formirana je tropska oluja nazvana Norma. Slijedećih će dana oluja jačati te bi trebala postati uragan i početkom novog tjedna pogoditi mekaički poluotok Baja California.

Uragan Max ispred pacifičkih obala Meksika i tropska oluja Norma zapadnije od njega, 14.9.2017.

slika

 

Na Atlantiku također nije mirno.  I dalje pratimo tropsku oluju Jose. Ona je formirana na istočnom Atlantiku još 5. rujna i nekoliko je dana na putu prema istočnim Karibima slijedila uragan Irmu. Dok se Jose približavao Malim Antilima naglo je ojačao i postao uragan kategorije 4 s vjetrovima od 250 km/h, što je granica između četvrte i pete kategorije jakosti.  Strahovalo se da će Jose pogoditi sjeverne karipske otoke, samo nekoliko dana nakon što ih je poharao uragan Irma. Ipak, Jose je prošao malo sjevernije od njih. Proteklih se dana Jose nalazio između Bahama i Bermude, i nakon što je napravio petlju polako se kreće prema sjeveru. Oslabio je na tropski oluju, ali se opet očekuje da će postati uragan. Početkom slijedećeg tjedna nalaziti će se ispred istočnih obala SAD-a, ali se, barem zasad ne prognozira  ulazak na kopno. Krajnje istočne  obale Sjeverne Karoline a se ipak nalaze na rubu zone unutar koje se može kretati uragan. Slijedećih barem šest dana uragan nije prijetnja kopnu, a  zasad je vjerojatnije da neće ni postati.

Na istočnom  Atlantiku danas su formirana i dva nova područja nestabilnog vremena za koje Nacionalni centar za uragane daje 70% mogućnosti da u idućih pet dana postanu nove tropske oluje. Slijedeća imena na popisu su Lee i Maria. Dugoročnije prognoze barem jednu od njih „vide“ za desetak dana nad Karibima. U svakom slučaju, vrlo aktivna tropska aktivnost i na Atlantiku se nastavlja.

 

Komentari

Share This Article

Related News

Atlantik: Uragan Lorenzo (kategorija 5) postavlja nove rekorde; potonuo brod
Uragan Dorian devastirao sjever Bahama
Uragan Dorian pogodio Bahame s vjetrovima od 295 km/h: Izjednačen rekord iz 1935. godine

O Autoru

Ned