Monday, Aug. 2, 2021

Japanu se približava snažan tajfun Phanfone; slijedi ga Vongfong

Autor:

|

03.10.2014

|

Kategorije:

Japanu se približava snažan tajfun Phanfone; slijedi ga Vongfong

Tajfun Phanfone na zapadnom Pacifiku  nastavlja svoj put prema Japanu. Nakon prelaska preko Marijanskih otoka Phanfone je tijekom četvrtka naglo jačao i u 12 sati je od tajfuna prve postao snažan tajfun četvrte kategorije.  Danas je Phanfone tajfun treće kategorije s prosječnim vjetrovima od 195 km/h.  Dok se bude približavao Japanu tajfun će polako slabiti, te bi krajem nedjelje i tijekom ponedjeljka kao  tajfun prve kategorije  trebao proći malo južnije od obala središnjeg japanskog otoka Honshu. Iako se ne očekuje direktni ulazak centra tajfuna na kopno, riječ je o  velikoj oluju čiji će utjecaj osjetiti veći dio Japana.

Glavnu prijetnju, uz jake vjetrove  predstavlja obilna kiša. Očekuje se da će na velikom dijelu Japana pasti od 100 do  200 litara kiše. To uključuje i šire područje Tokija kao i planine Ontake na kojoj je prije tjedan dana u iznenadnoj erupciji vulkana poginulo najmanje 47 ljudi. Obilna kiša bi mogla pokrenuti niz planinu velike količine vulkanskog pepela, što će otežati potragu za desetinama ljudi koji se još vode kao nestali nakon erupcije vulkana.  U planinskom bi području moglo pasti i više od 300 litara kiše po četvornome metru.

Prema sredini  slijedećeg tjedna Phanfone će napustiti  Japan, ali tada će se s juga sličnom stazom već približivati novi, potencijalno opasni tajfun. Naime, danas je istočnije od Marijanskih otoka formirana nova tropska oluja nazvana Vongfong. Već prve prognoze govore da će nakon prolaska preko Guama i Marijanskih otoka Vongfong jačati te bi početkom slijedećeg tjedna već mogao biti tajfun treće kategorije. Za oko 8 do 10 dana na njegovom bi se putu mogao naći japan.

Prognoza putanje i intenziteta tajfuna Phanfone (petak, 3.10.2014. 15:00 UTC)

 slika

Satelitska snimka tajfuna Phanfone

slika

Komentari

Share This Article

Related News

Atlantik: Uragan Lorenzo (kategorija 5) postavlja nove rekorde; potonuo brod
Uragan Dorian devastirao sjever Bahama
Uragan Dorian pogodio Bahame s vjetrovima od 295 km/h: Izjednačen rekord iz 1935. godine

O Autoru

Ned