Tuesday, Aug. 11, 2020

Još dva dana zime, a onda duži topli period

Autor:

|

22.01.2016

|

Kategorije:

Još dva dana zime, a onda duži topli period

Većinom suho zimsko vrijeme nastavit će se do kraja tjedna. Posljednjih dana zima je pokazala “zube”, osobito u gorskoj Hrvatskoj te u Dalmatinskoj zagori gdje su noćne i jutarnje temperature zraka povremeno spuštale ispod -10°C. Slabog, a ponegdje i umjerenog mraza, bilo je uz obalu i na otocima. Tek što je sredinom tjedna oslabila, bura je ponovno zapuhala u četvrtak navečer, no to neće biti početak novog vjetrovitog razdoblja. Opširnije u nastavku.

JADRAN:

Petak će na Jadranu biti pretežno sunčan ili vedar, na sjevernom dijelu uz više oblaka. Puhat će slaba do umjerena bura, podno Velebita jaka, još ujutro s olujnim udarima. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od -6 do -1°C, uz obalu i na otocima od -1 do 6°C. Najviše dnevne temperature od 5 do 10°C, u Zagori ponegdje malo niže.

U subotu djelomično sunčano s promjenjivom naoblakom i u većini predjela suho. Više oblaka kasno popodne i osobito navečer u Dalmaciji, kada samo ponegdje može pasti vrlo malo kiše, u Zagori i susnježice. Danju slab vjetar promjenjiva smjera, kasno popodne će zapuhati slab do umjeren sjeverozapadnjak koji će navečer na moru Dalmacije biti u jačanju. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od -8 do -2°C, uz obalu i na otocima od -1 do 6°C. Najviše dnevne temperature od 5 do 10°C, u Zagori ponegdje malo niže.

Nedjelja donosi pretežno sunčano vrijeme. Puhat će slaba do umjerena, na udare ponegdje i jaka tramontana. Bit će malo toplije. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od -3 do 2°C, uz obalu i na otocima od 3 do 8°C. Najviše dnevne temperature većinom od 8 do 13°C.

Sljedećeg tjedna većinom suho, iako krajem četvrtka može doći do prolaznog jačeg naoblačenje s kišom. Zimske temperature će nas postupno napustiti, pa bi se do sredine tjedna najviše dnevne temperature zraka u dijelu Dalmacije mogle približiti toplih 15°C. Detaljnu tjednu prognozu vremena čitajte u ponedjeljak ujutro na našem portalu.

UNUTRAŠNJOST:

Stabilno, suho i hladno vrijeme imat ćemo i u petak. Tijekom dana bit će puno sunca. Uz vedru noć jutarnja temperatura može pasti i ispod -10°C, a dnevna će se kretati od -1 do 3°C uz slab vjetar. Takvo vrijeme je i zdravo pa će biometeorološka situacija biti povoljna.

U subotu vrlo hladno jutro, a zatim naoblačenje, ponegdje s vrlo malo snijega. Snijeg će biti slab, više kao lepršanje pahulja, a samo se ponegdje u sjevernim i istočnim krajevima može dekorativno zabijeliti. Jutarnja temperatura zraka od -12 do -6°C, a najviša dnevna između -3 i 2 Celzijeva stupnja.

Stabilno, većinom suho, ali i malo toplije vrijeme imat ćemo u nedjelju i na početku novog tjedna. Najvjerojatnije ostaje bez oborina ili tek ponegdje još u nedjelju u Slavoniji i Lici još slabe oborine. Tijekom dana imat ćemo i sunčana razdoblja, a ujutro je mjestimice moguća magla. Jutarnja temperatura u nedjelju od -3 do 2°C, a dnevna će se kretati od 4 do 8°C. Sljedeći tjedan još malo toplije.

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Kristijan Božarov