Thursday, Jul. 9, 2020

Još jedan udar Harveya: Broj žrtava raste, nove poplave i oborinski rekordi

Autor:

|

30.08.2017

|

Kategorije:

Još jedan udar Harveya:  Broj žrtava raste, nove poplave i  oborinski rekordi

Broj poginulih u katastrofalnim poplavama koje je u Teksasu prouzročio bivši uragan Harvey se (po podacima dostupnim do srijede u 22 sata) popeo na 23. Posljednjih šest žrtava je pronađeno u  kombiju kojeg je prije par dana bujica odnijela na području Houstona. Na širem području Houstona, četvrtog najvećeg američkog grada, voda se polako povlači, pa se strahuje da će broj žrtava rasti.

Također, američki meteorološki portali iznose procjene po kojima će Harvey biti po počinjenoj šteti ne samo najskuplji uragan u povijesti SAD-a, već i najskuplja prirodna katastrofa.

U prvim satima srijede tropska oluja Harvey je treći i (posljednji put) ušla na obale SAD-a, na jugozapadu Louisiane, odmah uz granicu s Teksasom.  Tijekom utorka i u noći na  srijedu Harvey je području krajnjeg jugoistoka Teksasa (tzv. „Zlatni trokut“ koji uključuje gradove Beaumont, Port Arthur i Orange, 410 tisuća stanovnika) i susjednih krajeva Louisiane  donio ekstremne količine kiše koje su dovele do novih poplava. Houston je tako „za dlaku“ izbjegao nove ekstremne oborine.  Oborina je bila takvog intenziteta da je u jednom satu palo i do 127 litara kiše na kvadratni metar.

Na aerodromu Beaumont je tijekom utorka pala 661 litra kiše. U trosatnom razdoblju na prijelazu iz utorka na srijedu pala je čak 301 litra kiše. Ukupno su  tijekom Harveya na toj lokaciji palo 1219 litara  kiše na kvadratni metar.  Ekstremna kiša je potpuno poplavila grad Port Arthur (54 tisuće stanovnika), odnosno poplavljene su sve kuće. Poplavljeno je i jedno sklonište u kojemu su bili evakuirani stanovnici. U tom je gradu i najveća rafinerija nafte u SAD-u koja je zbog poplava zatvorena. Zbog Harveya je zatvoreno najmanje 12 rafinerija nafte.

Oluja Harvey konačno nad kopnom polako slabi i kreće se prema unutrašnjosti. Oko petka bi se trebala naći nad državom Kentucky, a do nedjelje i konačno raspasti. Na tok području od Louisiane do Kentuckya se slijedećih dana očekuje od 75 do 150 litara kiše, lokalno i do 250, ali se zbog bržeg kretanja oluje ne očekuju više ekstremni problemi s poplavama.

Iako konačni podaci još nisu objavljeni i verificirani, već je sada jasno da je uragan Harvey  postavio mnoge oborinske rekorde za SAD. Prema trenutnim podacima najveću količinu kiše je Harvey donio  na lokaciji Ceadr Bayou (istočno do Houstona). Palo je 1318 litara kiše na kvadratni metar, što je rekordna količina oborine koju je neki tropski sustav donio kontinentalnom dijelu SAD-a.  Tek 3 litre više kiše (1321 mm) je donio samo uragan Hiki na Havajima 1950. godine.  Do Harveya, kontinentalni oborinski rekord je za SAD držala tropska oluja Amelia iz 1978. godine (1219 litara, na jugozapadu Teksasa).

Brojni su kišni rekordi postavljeni i u Houstonu. U subotu, 26. kolovoza u Houstonu je palo 408 litara kiše na kvadratni metar, što je novi apsolutni dnevni rekord.  U Houstonu je Harvey ukupno donio 1110 litre kiše.

U tri dana je u Houstonu (aerodrom Hobby) palo 825 litara kiše. Niti jedan grad u SAD-u (od njih 330, za koje su analizirani podaci) nije u tri dana dobio veću količinu kiše. Taj rekord je dosad držao Hilo (Havaji) s 770 litara u tri dana (2000. godine).

I dok će se jugoistok Teksasa još dugo opravljati od udara uragana Harvey na Atlantiku su već stvoreni ili se naziru novi tropski sistemi.

Na istoku Atlantika, kod Zelenoortskih otoka formirala se tropska oluja nazvana Irma.  Početkom slijedećeg tjedna Irma bi se trebala približiti istočnom dijelu Kariba. Prognostički modeli se slažu da bi do tada, a vjerojatno i prije Irma mogla postati uragan. Izgledno je, zbog povoljnih atmosferskih i oceanskih uvjeta da će Irma biti snažni klasični uragan  točno na klimatološkom tj. statističkom vrhuncu sezone (datum je 10. rujna). Zasad je rano reći da li će Irma pogoditi direktno Karibe ili obale SAD-a ili će se uputiti prema sjeveroistoku tj. otvorenom oceanu.

Također je moguće formiranje nove tropske oluje Meksičkom zaljevu, odnosno na njegovom jugozapadnom dijelu (zaljev Campeche). Zasad Nacionalni centar za uragane daje mogućnost od 20% da u slijedećih 5 dana nastane novi tropski sustav. Također je rano reći hoće li ta eventualna nova tropska oluja (trebala bi dobiti ime Jose) pogoditi područja koje je poharao Harvey.

Naslovna slika:  Houston, 28.8.2017. (AP Photo/David J. Phillip)

Komentari

Share This Article

Related News

Atlantik: Uragan Lorenzo (kategorija 5) postavlja nove rekorde; potonuo brod
Uragan Dorian devastirao sjever Bahama
Uragan Dorian pogodio Bahame s vjetrovima od 295 km/h: Izjednačen rekord iz 1935. godine

O Autoru

Ned