Tuesday, Jul. 14, 2020

Jug Kine pogodio tajfun četvrte kategorije

Autor:

|

04.10.2015

|

Kategorije:

Jug Kine pogodio tajfun četvrte kategorije

Vrlo aktivna sezona tajfuna na zapadnom Pacifiku se nastavlja i početkom listopada. Prvog dana listopada ispred obala Filipina formirala se tropska depresija koja je prešla preko središnjeg dijela Filipina. Nakon ulaska u Južno kinesko more depresija je ojačala i postala tropska oluja nazvana Mujigae. Oluja se kretala prema jugu Kine. Subotnje prognoze su najavljivale da će oluja postati tajfun prve kategorije koji će s vjetrovima prosječne brzine 145 km/h pogoditi južni kineski grad Zhanjiang (oko 360 kilometara zapadnije od Hong Konga).

Međutim, u zadnjih 12 sati prije dolaska na kopno Mujigae je naglo ojačao i prerastao u snažan tajfun četvrte kategorije s prosječnim vjetrovima od 210 km/h.  Tajfun je pogodio obalu južne Kine u blizini grada  Zhanjiang (7 milijuna stanovnika) u nedjelju popodne po lokalnom vremenu.  Kineske vlasti su objavile da su poginule najmanje 4 osobe. Tri su osobe poginule u tornadu koji je pogodio grad Foshan, a četvrta žrtva je ribar. Nestalima se smatra 16 ribara.

Nakon ulaska na kopno tajfun je oslabio, ali će i u slijedeća dva dana donositi obilnu kišu južnom području Kine te susjednom dijelu Vijetnama.

Na Filipinima se još traga za 23 ribarska broda na kojima je bilo više od 120 ribara. Spašeno je 150 ribara koji su se zatekli u oluji u Južnom kineskom moru.

Radarska i satelitska snimka ulaska tajfuna Mujigae na obale južne Kine

slika

slika

Komentari

Share This Article

Related News

Atlantik: Uragan Lorenzo (kategorija 5) postavlja nove rekorde; potonuo brod
Uragan Dorian devastirao sjever Bahama
Uragan Dorian pogodio Bahame s vjetrovima od 295 km/h: Izjednačen rekord iz 1935. godine

O Autoru

Ned