Friday, Jul. 3, 2020

Jug Omana na udaru tropskog ciklona treće kategorije

Autor:

|

25.05.2018

|

Kategorije:

Jug Omana na udaru tropskog ciklona treće kategorije

Snažan tropski ciklon (naziv za uragan nad Indijskim oceanom) nazvan Mekunu tijekom petka je pogodio jug Omana i susjedne krajeve Jemena.  Neposredno pred dolazak na kopno ciklon se intenzivirao i s vjetrovima prosječne brzine 185 km/h je dostigao treću kategoriju na međunarodnoj ljestvici jakosti tropskih sustava.  U znanoj povijesti (tj. od šezdesetih godina prošlog stoljeća od kada se satelitski prate tropski sustavi nad Arapskim morem) taj dio  Arapskog poluotoka još nije pogodio tako snažan tropski sustav.

Ciklon Mekunu je nad Arapskim morem formiran u utorak 22. svibnja i od tada je jačao na putu prema obalama južnog Omana. Na njegovom se udaru u četvrtak našao jemenski otok Socotra.  Obilne kiše i poplave su pogodile taj otok, a prve vijesti govore da se četrdeset ljudi smatra nestalima nakon prolaska ciklona.

Ciklon Mekunu ulazi na obale južnog Omana, a na direktnom se udaru nalazi treći po veličini grad u Omanu, Salalah. Riječ je o lučkom gradu s 200 tisuća stanovnika koji je u blizini granice s Jemenom.  Do petka poslijepodne po lokalnom vremenu je izmjereno 74 litre kiše na kvadratni metar, što je više od polovice prosječne godišnje količine za taj grad. Godišnje u tom dijelu Omana padne tek oko 130 litara kiše. Očekuje se da će ciklon Mekunu ukupno donijeti od 125 do 250 litara kiše na području južnog Jemena. Grad Salahu je okružen planinama visokim do 1500 metara, pa se lokalno očekuje i 300 litara kiše na kvadratni metar.

Putanja,  satelitska i radraska  snimka tropskog ciklona Mekunu, 25.5.2018.

slika

slika

slika

Komentari

Share This Article

Related News

Atlantik: Uragan Lorenzo (kategorija 5) postavlja nove rekorde; potonuo brod
Uragan Dorian devastirao sjever Bahama
Uragan Dorian pogodio Bahame s vjetrovima od 295 km/h: Izjednačen rekord iz 1935. godine

O Autoru

Ned