Thursday, Jul. 2, 2020

Jugoistok Afrike: Poplave odnijele najmanje 260 života

Autor:

|

19.01.2015

|

Kategorije:

Jugoistok Afrike:  Poplave odnijele najmanje 260 života

Nakon dvotjednih obilnih kiša koje su zahvatile jugoistočne afričke države Malawi, Mozambik i Madagaskar, najmanje je 260 osoba poginulo. Bez domova je ostalo 260 tisuća ljudi.  Najteže je stanje u državi Malawi gdje je poginulo ili nestalo 176 osoba, a njih 200 tisuća je ostalo bez domova.  Samo su poplave u ožujku 1991. godine uzele više života u Malawiju. Tada  su  poginule 472 osobe. Vlasti u Malawiju su  prošlog tjedna zatražile humanitarnu pomoć od 430 milijuna dolara da  bi pomogli stanovništvu pogođenom poplavama. Još su mnoga područja na jugoistoku zemlje odsječena od svijeta.  Najviše kiše je u Malawiju palo 13. siječnja. U mjestu Chileka je u 24 sata palo 167 litara kiše.

Tropski poremećaj koji je donio obilnu kišu  je dan kasnije, 14. siječnja zahvatio Mozambik. U poplavama je poginula najmanje 71 osoba. Potom se poremećaj  nad Mozambičkim kanalom, između Mozambika i Madagaskara razvio u tropsku oluju nazvanu Chedza. Oluja je 16. siječnja pogodila Madagaskar usmrtivši 13 ljudi.  Nakon prelaska Madagaskara tropska oluja Chedza se nad južnim Indijskim oceanom raspala.

Satelitska snimka od 13.1.2015. pokazuje tropski poremećaj iznad Malawija na jugoistoku Afrike. Na satelitskoj snimci se vidi  istočnije od Madagaskara i tropski ciklon četvrte kategorije Bansi koji je prešao preko otočja Mauricius  i Reunion te se kasnije raspao nad južnim dijelom Indijskog oceana 

Komentari

Share This Article

Related News

Atlantik: Uragan Lorenzo (kategorija 5) postavlja nove rekorde; potonuo brod
Uragan Dorian devastirao sjever Bahama
Uragan Dorian pogodio Bahame s vjetrovima od 295 km/h: Izjednačen rekord iz 1935. godine

O Autoru

Ned