Friday, Jul. 3, 2020

Kad se uragan “pretvori” u supertajfun: Uporna Genevieve postala supertajfun pete kategorije

Autor:

|

07.08.2014

|

Kategorije:

Kad se uragan “pretvori” u supertajfun: Uporna  Genevieve postala supertajfun pete kategorije

Već 14 dana Pacifikom se kreće jedan zanimljiv tropski sistem, a pred njime je još dugi put. Jedna od zanimljivijih tropskih priča, ne samo u ovoj godini,  započela je još 25. srpnja 2014. kada je na istočnom dijelu Tihog oceana formirana tropska oluja nazvana  Genevieve. Već slijedećeg dana  u nepovoljnim je atmosferskim uvjetima oslabila i postala tropska depresija  te je ušla na područje centralnog Pacifika, gdje se 28. srpnja gotovo raspala i prestala postojati kao organizirani i imenovani tropski sistem.   Dan kasnije, 29. srpnja Genevieve je opet postala tropska depresija, ali ni to nije dugo potrajalo te ju je posljednjeg dana srpnja Centar za uragane središnjeg Pacifika klasificirao kao polje sniženog tlaka tzv. „ostatak od bivše oluje“.

Nakon tri dana, nad toplim vodama središnjeg Pacifika oluja se opet organizirala i  postala tropska depresija, te  je 3. kolovoza još jednom  dobila status tropske oluje.  Oluja  je slijedećih dana sve više jačala dok se kretala dosta južnije od Havaja. U srijedu, 6. kolovoza, dok se približavala međunarodnoj datumskoj granici odnosno 180°zemljopisne dužine, oluja je naglo jačala i postala snažan uragan četvrte kategorije s prosječnim vjetrovima od 218 km/h.

Prelaskom datumske granice, Genevieve je promijenila i svoj formalni status. Naime, na području zapadnog Pacifika se za tropske oluje s prosječnim vjetrovima od najmanje 119 km/h  umjesto naziva uragan koristi naziv tajfun. Iako  za tropske oluje i tajfune nad zapadnim Pacifikom postoji poseban sustav imena, u ovakvim slučajevima se zadržava originalno ime. Tako je od danas uragan Genevieve službeno postao tajfunom.

Američki Centar za uragane  središnjeg pacifika sa sjedištem na Havajima  je nadležnost“ nad tajfunom prepustio  JTWC-u (također američki Centar za uzbunjivanje od tajfuna sa sjedištem ona otoku Guamu) te Japanskom meteorološkom zavodu (JMA).

Prvo izvješće JTWC-a govori da je Genevieve dobila status supertajfuna. U samo 24 sata je  ta oluja ojačala od statusa tropske oluje s prosječnim vjetrovima 92 km/h do supertajfuna četvrte kategorije s prosječnim vjetrovima od 241 km/h. Supertajfun se nalazi oko 1100 kilometara zapadnije od nalog pacifičkog otoka Johnston  i  kreće se  prema sjeverozapadu.  Supertajfun i dalje jača i po izvješću od 15:00 UTC riječ je o supertajfunu pete kategorije s prosječnim vjetrovima od 260 km/h.

Očekuje se u slijedeća 24 sata njegovo daljnje jačanje.  Da li će se ostvariti prognoza po kojoj bi početkom slijedećeg tjedna Genevieve oslabila na tropsku oluju, ostaje da se vidi. U protekla dva tjedna je taj žilavi tropski sistem priredio već brojna iznenađenja, a pred njime je još dugi put zapadnim Pacifikom.

Genevieve je jedan od rijetkih s tropski sistem koji su  prešli  datumsku granicu. Posljednji se puta to dogodilo u kolovozu 2006.  kada je uragan pete kategorije Ioke prešao datumsku granicu i postao supertajfun Ioke.  Osim uragana Ioke wikipedia navodi još šest takvih slučajeva u znanoj povijesti.

Položaj i prognoza intenziteta i putanje supertajfuna Genevieve (7.kolovoz 2014  15.00 UTC)

slika 

Satelitska snimka supertajfuna Genevieve (7. kolovoz 2014. 18:00 UTC)

slika

 

Komentari

Share This Article

Related News

Atlantik: Uragan Lorenzo (kategorija 5) postavlja nove rekorde; potonuo brod
Uragan Dorian devastirao sjever Bahama
Uragan Dorian pogodio Bahame s vjetrovima od 295 km/h: Izjednačen rekord iz 1935. godine

O Autoru

Ned