Sunday, Jul. 5, 2020

Kako je moguće da je od udara jedne munje stradalo više od 300 sobova u Norveškoj? (VIDEO)

Autor:

|

29.08.2016

|

Kategorije:

Kako je moguće da je od udara jedne munje stradalo više od 300 sobova u Norveškoj? (VIDEO)

Preko 300 sobova stradalo je prošloga petka uslijed udara munje u norveškom Nacionalnom parku.

Norveška Agencija za okoliš objavila je šokantne fotografije mrtvih sobova, uključujući 70 mladunčadi, kako “leže” na travi na Hardangeraviddu, najvećoj planinskoj visoravni u Skandinaviji, javlja National Geographic.

Nacionalni park, najveći u Norveškoj s divljim sobovima, prostire se na oko 8.000 kilometara kvadratnih, a u njemu stanuje 10.000 do 11.000 divljih sobova.

 Stajali u krdu?

Dok su pojedinosti vezane uz udar munje i dalje nepoznate, pretpostavlja se da su sobovi za vrijeme prolaska oluje bili stisnuti u krdu prošloga petka.

Ovo nije prvi slučaj da su udari munja zaslužni za masovan pomor životinja. Primjerice, 1990. godine udar munje usmrtio je 30 goveda na farmi u Virginiji. 2005. munja je ubila 68 krava na farmi mlijeka u News South Walesu u Australiji. 2008. udar munje u okolici Montevidea u Urugvaju prouzročio je pomor 52 grla stoke i to zbog žičane ograde.

Foto: Havard Kjøntvedt, Environment Directorate/The Norwegian Nature Inspectorate

– Nije nepoznato da životinje masovno stradaju uslijed udara munje u tlo – kazao je Steve Goodman, znanstvenik s Nacionalnog oceanografskog i atmosferskog administrativnog satelitskog Centra. – Munja se može proširiti stotinama metara nakon udara, nema sumnje – dodao je.

U razgovoru za Associated Press, glasnogovornik Agencije Kjartan Knutsen rekao je da je ovoliko pomor divljih životinja nezabilježen u Norveškoj. – Nikada nismo zabilježili ovakvu smrtnost divljih životinja – rekao je.

Norveška šrkta munjama

Goodman je naglasio da Norveška nije poznata po čestim grmljavinskim olujama. Podaci NASA-inog Globlnog istraživačkog hidrološkog Centra pokazuju da tijekom prosječne godine, jug Norveške godišnje zabilježi manje od jedno električno pražnjenje iz oblaka prema tlu po kvadratnom kilometru.

Sasvim suprotan primjer možemo naći najfrekventnijoj točki ne Zemlji kada su u pitanju munje, a to je venezuelansko jezero Maracaibo. Tamo se prosječno godišnje zabilježe 232 udara munje po kvadratnom kilometru, a munje se jave 297 dana godišnje.

Komentari

Share This Article

Related News

Atlantik: Uragan Lorenzo (kategorija 5) postavlja nove rekorde; potonuo brod
Uragan Dorian devastirao sjever Bahama
Uragan Dorian pogodio Bahame s vjetrovima od 295 km/h: Izjednačen rekord iz 1935. godine

O Autoru

Rade Popadić