Tuesday, Jun. 2, 2020

Kakva sezona uragana očekuje Atlantik?

Autor:

|

27.05.2016

|

Kategorije:

Kakva sezona uragana očekuje Atlantik?

Američka Nacionalna uprava za oceane i atmosferu (NOAA) u petak   27. svibnja  je objavila prognozu predstojeće sezone uragana na Atlantiku.   Prema toj prognozi  ovogodišnja sezona uragana  će najvjerojatnije  biti u okviru dugogodišnjeg prosjeka, ali i aktivnija nego protekle tri godine koje su po broju i intenzitetu tropskih sistema bile ispodprosječne.    Prosječna godina (30-godišnji prosjek 1981.-2010) na Atlantiku donese 12 tropskih oluja, od kojih šest postanu uragani, a tri od njih i snažni uragani.

Za ovu se godinu prognozira s vjerojatnošću od 70% da će se formirati od 10 do 16 imenovanih tropskih oluja, od kojih njih 4 do 8 mogu  postati uragani (vjetrovi prosječne brzine najmanje 119 km/h),  a najviše 2  uragana bi mogli  postati snažni uragani (što znači najmanje treće kategorije  s vjetrovima prosječne brzine od najmanje 178 km/h ).   U službenoj prognozi NOAA  naglašava da je vjerojatnost prosječne sezone 45%,  iznadprosječne 30%,a  ispodprosječne 25%.

Ipak naglašava se i da je i izrada ovogodišnje prognoza bila znatno veći izazov nego što je to neuobičajeno prilikom izrade sezonske prognoze krajem svibnja.  Ove je godine prisutno dosta neizvjesnosti i nesigurnosti u utjecaju  klimatskih faktora na razvoj tropskih sistema na Atlantiku.

Dr. Gerry Bell,  glavni sezonski prognostičar, naglašava da postoji velika nesigurnost u procjeni  da li je završilo razdoblje  pojačane uraganske aktivnosti na Atlantiku vezano uz  toplu fazu   temperaturnog uzorka  tzv. Atlantske  multidekadske oscilacije (AMO) i pojačani zapadnoafrički monsun.  Razdoblje pojačane uraganske aktivnosti na Atlantiku počelo je 1995. godine.

U posljednje tri godine se smanjenje tropske aktivnosti na Atlantiku pripisuje postupnom hlađenju Atlantika odnosno prelasku u hladniju AMO fazu uz slabljenje zapadnoafričkog monsuna.  Klimatolozi nisu sigurni da li je riječ o kratkotrajnom hlađenju Atlantika ili je riječ o trendu  odnosno o početku razdoblja smanjene tropske aktivnosti .

S druge strane klimatski poremećaj El-Nino  koji je bio prisutan tijekom prošle  sezone  je znatno oslabio  i prelazi u suprotni efekt, tzv. La Nina. Za vrijeme El-Nina  je površina Tihog oceana u ekvatorijalnom dijelu je znatno iznad prosjeka, dok La-Nina donosi  nižu temperaturu na spomenutom području . Oba klimatska fenomena  utječu  na globalne vremenske prilike,  pa tako i na tropsku aktivnost na Atlantiku. Strujanje zraka koje je prisutno za djelovanja La Nine  potiču  aktivnu tropsku sezonu na Atlantiku, jer slabe visinski vjetrovi koji onemogućavaju nastanak i razvoj uragana. Suprotno, El-Nino smanjuje tropsku aktivnost na Atlantiku, a pojačava je na Pacifiku. Tako je sezona 2015. bila vrlo aktivna na čitavom Pacifiku.

Ukoliko se u vrijeme kasnog ljeta i jeseni razvije i ojača La-Nina to bi moglo znatno pojačati i tropsku aktivnost na Atlantiku. Zasad se prognozira sa vjerojatnosti od 70% da će La Nina u vrijeme vrhunca sezone biti prisutna.

U  zadnja dva desetljeća  tropska aktivnost na Atlantiku je  bila iznadprosječna. U razdoblju od 1995.-2014. prosječno je formirano 14.7 tropskih oluja, od čega 7.6 uragana (3.5 treće ili više kategorije).

Dosad najaktivnija sezona, bila je ona iz 2005. godine koja je donijela 28 imenovanih oluja. Čak njih 15 dosegnulo je snagu uragana, a njih 7 su bili snažni uragani, od čega čak četiri pete kategorije. Iz te godine pamtimo i čuveni uragan Katrina, kao i uragan Wilma (najintenzivniji atlantski uragan u znanoj povijesti).

Druga najaktivnija godina bila je 1933. sa 21 imenovanom olujom. Na trećem mjestu je  izjednačeno  5 godina  sa 19 imenovanih oluja, uključujući i nedavne  tri godine u nizu (2012, 2011, 2010, 1995, i 1887.)

Sezona tropskih oluja  i uragana na Atlantiku službeno počinje 1. lipnja i traje do 30. studenog. Zanimljivo je da je prva imenovana oluja ove godine već formirana i to još u siječnju kada je u blizini Azora nastao uragan Alex.  Izgledno je da će se već ovog vikenda formirati i druga imenovana oluja ispred jugoistočnih obala SAD-a. Drugo ime na popisu je Bonnie.  U posljednjem specijalnom izvještaju Centar za uragane daje  90% vjerojatnost formiranja tropske ciklone u slijedeća dva dana.

Inače, prosječni datum formiranja prve imenovane oluje je  9. srpnja, a prosječan datum nastanka prvog uragana je 10. kolovoza.

Naslovna fotografija:  uragan Joaquin je 1. listoapda 2015. u blizini Bahama dosegnuo četvrtu kategoriju jakosti

Imena tropskih oluja i uragana na Atlantiku u 2016. godini

Komentari

Share This Article

Related News

Atlantik: Uragan Lorenzo (kategorija 5) postavlja nove rekorde; potonuo brod
Uragan Dorian devastirao sjever Bahama
Uragan Dorian pogodio Bahame s vjetrovima od 295 km/h: Izjednačen rekord iz 1935. godine

O Autoru

Ned