Monday, Jul. 13, 2020

Kakvo će vrijeme biti za produženi vikend?!

Autor:

|

27.04.2015

|

Kategorije:

Kakvo će vrijeme biti za produženi vikend?!

Promjenjivo proljetno vrijeme nastavit će se i u prijelazu iz travnja u svibanj. Najviše kiše će pasti u noći na utorak, kada ponegdje može i zagrmjeti, a nova kiša očekuje nas u noći na petak. Sam Praznik rada bit će promjenjiv, mada trenutne prognostičke karte ipak daju mogućnost i da solidan dio dana bude suh. U dane vikenda vrijeme će se postupno popravljati.

JADRAN:

U ponedjeljak će biti promjenjivo s izmjenama sunčanih i oblačnih razdoblja. Mjestimične kiše bit će prvo na sjevernom Jadranu, a u drugom dijelu dana proširit će se i na veći dio Dalmacije. U južnoj Dalmaciji ponegdje će se zadržati suho cijeloga dana. Kasno navečer su na moru sjevernog i srednjeg Jadrana mogući izraženiji grmljavinski pljuskovi. Puhat će umjereno do jako jugo koje će na moru imati česte olujne udare u drugom dijelu dana. Minimalne temperature zraka od 8 do 12°C, uz obalu i na otocima od 12 do 15°C. Najviše dnevne temperature od 16 do 22°C.

Umjereno do znatno oblačno bit će tijekom utorka, povremeno uz kraća sunčana razdoblja. Povremeno će biti kiše, lokalno i pljuskova s grmljavinom, više u prvom dijelu dana. Navečer u većini predjela postupan prestanak oborina. Još u početku puhat će jugo i jugozapadnjak, danju će slabiti i prestati, a prvo će na sjevernom Jadranu zapuhati bura koja će se navečer širiti i na veći dio Dalmacije. Bura će navečer podno Velebita biti olujna. Minimalne temperature zraka od 8 do 12°C, uz obalu i na otocima od 12 do 16°C. Najviše dnevne temperature od 14 do 19°C.

U srijedu u Dalmaciji pretežno, na sjevernom Jadranu djelomično sunčano. U većini predjela suho, samo je kasno navečer u Istri ponegdje moguća slaba kiša. Ujutro umjerena, ponegdje i jaka bura, slabit će danju i okretati na slab, na moru i umjeren vjetar zapadnih smjerova, ili na sjeverozapadnjak. Minimalne temperature zraka od 3 do 8°C, uz obalu i na otocima od 8 do 13°C. Najviše dnevne temperature od 14 do 19°C.

Četvrtak ponovno donosi promjenjivije vrijeme. Izmjenjivat će se sunčana i oblačna razdoblja, a povremeno će biti i kiše. Navečer su lokalno mogući i jači grmljavinski pljuskovi. Noću većinom tiho, danju slabo do umjereno jugo i lebić, kasno navečer na zapadnoj obali Istre bura i tramontana. Jutro će biti malo toplije, a najviše dnevne temperature zraka malo niže u odnosu na srijedu.

U petak promjenjivo s izmjenama sunčanih i oblačnih razdoblja. Povremeno će biti kiše ili pljuskova s grmljavinom. Još u početku jugo, okretat će na vjetar sa zapada i sjeverozapada. Minimalne temperature zraka od 8 do 12°C, uz obalu i na otocima od 12 do 15°C. Najviše dnevne temperature većinom od 15 do 20°C.

U subotu djelomično sunčano s promjenjivom naoblakom. Više suha vremena na sjevernom Jadranu, a malo kiše i pljuskova još može biti mjestimice u Dalmaciji, osobito južnoj. Puhat će slab vjetar zapadnih smjerova. Jutro malo svježije, najviše dnevne temperature od 17 do 22°C.

Djelomično sunčano s promjenjivom naoblakom i većinom suho bit će u nedjelju. Ujutro tiho ili slaba bura, danju će okretati na slabo jugo. Danju će biti još malo toplije u odnosu na subotu.

KOPNO:

U ponedjeljak promjenjivo vrijeme. Izmjenjivat će se sunce i oblaci, a poslijepodne i navečer mjestimice može pasti malo kiše ili kakav kraći pljusak praćen grmljavinom. Ta pojava je vjerojatnija u popodnevnim i večernjim satima, osobito u Gorskom kotaru, Lici i sjeverozapadnom području, ali neće se dogoditi baš u svakom mjestu pa će ponegdje ostati sasvim suho. Jutro osjetno toplije, a i preko dana će uz laganu južinu biti ugodno toplo s temperaturom između 21 i 25 Celzijevih stupnjeva, u gorju malo niža.

U utorak oblačnije, vjetrovito i hladnije. Bit će uglavnom oblačno, tek prema kraju dana moglo bi se lagano razvedriti. Povremeno je moguća kiša ili pljuskovi s grmljavinom. Puhat će umjeren i pojačan sjeverni vjetar pa će biti dosta hladno uz temperaturu većinom od 12 do 17 Celzijevih stupnjeva.

Zatim nas čekaju dva većinom suha i stabilna dana. Srijeda i četvrtak. Prevladavat će sunčano i danju opet osjetno toplije. Jutra će biti hladna, osobito u srijedu, ali nadajmo se da neće biti mraza iako za njega postoji mala mogućnost u nekim kotlinama. Danju uz puno sunca temperatura u srijedu ide do 20, a u četvrtak ponovno preko 20 Celzijevih stupnjeva. U četvrtak će opet zapuhati jugozapadni vjetar uz nešto lošiju biometeorološku situaciju. Čak su u četvrtak već ponegdje mogući kraći pljuskovi, osobito u Gorskom kotaru i Lici.

U petak i za vikend ne možemo obećati potpuno lijepo vrijeme. Naime, i dalje ćemo biti pod utjecajem nestabilnog i čini se opet hladnijeg vremena. To znači da će svaki dan biti sunčanih razdoblja, ali će se povremeno pojaviti i jača naoblaka uz moguć pljusak s grmljavinom ili malo kišice. Oborina možda neće biti u svim mjestima, nego lokalno. Također, količina oborina neće biti velika osim ako nas baš pogodi kakav pljusak.

U petak će vjetar promijeniti smjer na sjeverni pa će opet umjereno zahladiti. No, sve to i dalje spada u tipične proljetne temperature pa nema većeg razloga za nezadovoljstvo. Kiša nije naodmet jer smo u zadnja dva mjeseca imali nešto manje oborina od prosjeka, samo se treba nadati da više nigdje neće biti mraza.

Subota bi mogla dati više sunčanog i većinom suhog vremena. Ne može se posve isključiti mogućnost za neki kraći lokalni pljusak, ali bi veći dio dana moglo proći ugodno za boravak na otvorenom. Jutro malo hladnije uz temperaturu od 5 do 10, a najviša dnevna vjerojatno će biti između 15 i 20 Celzijevih stupnjeva.

U nedjelju i ponedjeljak opet sve više oblaka uz moguću kišu ili pljuskove, a moglo bi i malo osvježiti.

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Kristijan Božarov