Tuesday, Jul. 7, 2020

Kanadskim prognostičarima zabranjeno raspravljati o klimatskim promjenama!

Autor:

|

31.05.2014

|

Kategorije:

Kanadskim prognostičarima zabranjeno raspravljati o klimatskim promjenama!

Zaposlenicima kanadske meteorološke Službe zabranjeno je javno raspravljati o klimatskim promjenama! Ta je odluka opravdana obrazloženjem da godine studiranja meteorologije nisu dovoljne da bi osoba bila kvalificirana raspravljati o klimatskim događajima dužim od samo nekoliko mjeseci.
– Znanstvenici kanadske Službe za okološ govore unutar svoga području stručnosti – rekao je glasnogovornik Mark Johnson istražiteljskom novinaru Mikeu De Souzai.

– Primjerice, naši “Meteorolozi za pripravnosti u slučaju vremenskih nepogoda” su eksperti u svom području, a to su opasne vremenske prilike. Pitanja o klimatskim promjenama i dugoročnim trendovima bit će usmjerena klimatolozima ili drugim nadležnim institucijama- dodao je Johnson.

Meteorološka služba Kanade dio je Službe za okoliš.

Od 2006., nedugo nakon što je Stephen Harper izabran za predsjednika Vlade, kanadska Vlada je zabranila znanstvenicima izjave za medije o svojim otkrićima, dok se politički ne “dotjeraju”.

Od ove zabrane zabilježen je pad zastupljenosti tema o globalnom zatopljenju za 80 posto u kanadskim medijima, ako je suditi po informacijama koje su procurile iz dokumenata Enviroment Canada, piše Iflscience.com.

Kanadski “Professional Institute of the Public Service” napravio je anketu u kojoj je 86 posto ispitanika izjavilo da se ne slažu s Vladinim mjerama ukoliko bi one rezultirale lošim posljedicama po ljudsko zdravlje i sigurnost.

Upute prognostičarima samo su manja stavke Vladinih napora da kanadsku javnost drži nedovoljno informiranom. Čak polovina svih medijskih upita kanadskoj Službi za okoliš povezana je s vremenskim događajima. Kada se god sprema veliko nevrijeme, novinari žele razgovarati sa stručnjakom što prije i ne žele čekati odobrenje od Vlade.

Kako god, prognostičarima je dopušteno pričati o onome što se dogodilo ili o onome što će se vjerojatno dogoditi, ali ne smiju raspravljati zašto se isto dogodilo dokle god objašnjenje ima veze s opsežnijim klimatskim događajima.

I uz najbolju cenzuru, točne granice onoga o čemu je dopušteno diskutirati, bez da se nečija karijera dovodi u pitanje, prilično su nejasne. Primjerice, ukoliko bi se dogodilo jako nevrijeme kao posljedica neuobičajeno visoke temperature oceana, meteorolozima bi bilo zabranjeno primijetiti da je ta toplina oceana dio dugoročnog rastućeg tenda.

Bilo kako bilo, ostaje neizvjesno bi li bilo dopušteno zaključiti da je oboren određeni povijesni klimatološki rekord i da bi to vjerojatno povećalo predviđenu opasnost.

Preveo: Frane Knezović

Komentari

Share This Article

Related News

Atlantik: Uragan Lorenzo (kategorija 5) postavlja nove rekorde; potonuo brod
Uragan Dorian devastirao sjever Bahama
Uragan Dorian pogodio Bahame s vjetrovima od 295 km/h: Izjednačen rekord iz 1935. godine

O Autoru

Rade Popadić