Saturday, Jul. 4, 2020

Karibi: Nakon Irme slijedi uragan Maria

Autor:

|

17.09.2017

|

Kategorije:

Karibi: Nakon Irme slijedi uragan Maria

Otoci na sjeveroistoku Kariba koje je nedavno pogodio uragan Irma, a uragan Jose prošao tek malo sjevernije od njih, spremaju se za udar još jednog potencijalno snažnog uragana. Tijekom ovog vikenda istočnije od Malih Antila formirana je tropska oluja Maria koja je već danas ojačala i postala uragan prve kategorije s prosječnim najjačim vjetrovima od 120 km/h.

Uragan se, prema posljednjem izvješću američkog Nacionalnog centra za uragana (NHC, 21:00 UTC) nalazi oko 225 kilometara sjeveroistočno od karipskog otoka Barbados, odnosno 445 kilometara jugoistočno od otoka Dominica za koji je uz Guadeloupe, ST. Kitts, Nevis i Montserrat izdano upozorenje na  dolazak uragana koji se očekuje oko utorka.  Na moguće uraganske uvjete su upozoreni stanovnici čitavih Malih Antila, uključujući i otoke koji su najteže stradali tijekom nedavnog prolaska  uragana Irma.

Službena prognoza govori da će uragan Maria jačati slijedećih dana u povoljnim oceanskim i atmosferskim uvjetima. Tijekom srijede bi Maria mogla direktno pogoditi Puerto Rico kao snažan uragan vjerojatno treće kategorije.  NHC upozorava u diskusiji da Maria može postati i jači uragan od trenutne službene prognoze. U drugom dijelu tjedna uragan će se nastaviti kretati prema Bahamima.

Zasad je još prilično nejasan daljnji put uragana Maria. On u velikoj mjeri ovisi i o razvoju događaja s uraganom Jose. Taj se uragan na Atlantiku nalazi već gotovo 2 tjedna. Jose je u nedjelju uragan druge kategorije koji se nalazi između jugoistočnih obala SAD-a i Bermude i kreće se prema sjeveru. Sredinom tjedna će se nalaziti ispred sjeveroistočnih obala SAD-a, ali na dovoljnoj udaljenosti od njih tako da do ulaska na kopno ne bi trebalo doći. Zasad je prilično nesigurno što će se u drugom dijelu tjedna događati s uraganom Jose odnosno post tropskom olujom u koju bi se trebao transformirati za oko pet dana.

Naslovna slika: položaj,  prognoza putanje i intenziteta uragana Maria, 17.9.2017. 21:00 UTC

slika

 

 

Komentari

Share This Article

Related News

Atlantik: Uragan Lorenzo (kategorija 5) postavlja nove rekorde; potonuo brod
Uragan Dorian devastirao sjever Bahama
Uragan Dorian pogodio Bahame s vjetrovima od 295 km/h: Izjednačen rekord iz 1935. godine

O Autoru

Ned