Thursday, Jul. 16, 2020

Karibi: Rekordna toplina i suša

Autor:

|

13.09.2015

|

Kategorije:

Karibi: Rekordna toplina i suša

Područje Kariba je ove godine zahvaćeno rekordnom toplinom i sušom. Na mnogim karipskim otocima, te u državama koje okružuju Karibe su proteklih mjeseci izmjerene rekordno visoke temperature.  U Havani, glavnom gradu Kube, u subotu 12. rujna 2015. izmjerena je temperatura od 38.2°C. To je za Havanu najviša temperatura ikad izmjerena u znanoj povijesti, ujedno i najveća temperatura ikad izmjerena u mjesecu rujnu na Kubi. Time je u Havani već drugi puta u 2015. godini postavljen novi apsolutni temperaturni rekord. Do jučer, rekord je iznosio 37.0°C od 26. travnja 2015. godine.

Na karipskom otoku Anguilla u subotu 12. rujna 2015, je izmjerena najviša temperatura u povijesti mjerenja, 33.7°C

Vrućinu na Karibima i susjednim državama Srednje Amerike i sjeverne Južne Amerike prati i jaka suša. Sušom su najviše pogođeni Haiti, istok Kube, Nikaragva, Panama, Kolumbija, Venezuela, Honduras i Costa Rica.  Suša na istoku Kube se smatra najgorom od 1901. godine.

Suša i rekordna vrućina su povezane sa klimatskim fenomenom El-Nino koji području Kariba donosi vrući zrak uz prevladavajući utjecaj polja visokog tlaka zraka. Atmosferski uvjeti za razvoj i jačanje tropskih oluja i uragana su ove godine izrazito nepovoljni. I one  tropske oluje koja se su ovog ljeta s Atlantika i približile Karibima, nisu uspjele „preživjeti“ nepovoljne atmosferske uvjete i brzo su se raspale bez da su stigle do obala Srednje Amerike ili juga SAD-a.  Obilnija kiša je pala samo na dijelu karipskog područja. Najteže je stanje na kraju kolovoza bilo na karipskom otoku Dominica, gdje je tropska oluja Erica donijela obilnu kišu. U poplavama je poginula najmanje 31 osoba.

Naslovna slika: satelitska slika naoblake nad Karibima, 13.9.2015. (NOAA)

Komentari

Share This Article

Related News

Atlantik: Uragan Lorenzo (kategorija 5) postavlja nove rekorde; potonuo brod
Uragan Dorian devastirao sjever Bahama
Uragan Dorian pogodio Bahame s vjetrovima od 295 km/h: Izjednačen rekord iz 1935. godine

O Autoru

Ned