Saturday, Jan. 23, 2021

Katar: Izmjerena rekordno niska temperatura (1.5°C) u povijesti meteoroloških mjerenja

Autor:

|

07.02.2017

|

Kategorije:

Katar: Izmjerena rekordno niska temperatura (1.5°C)  u povijesti meteoroloških mjerenja

Početkom veljače hladna fronta je zahvatila Arapski poloutok donijevši snijeg dijelovima Omana i Ujedinjenih Arapskih Emirata, a u Kataru je izmjerena i rekordno niska temperatura u povijesti meteoroloških mjerenja.

Prema Twitter objavi Katarskog meteorološkog zavoda (Qatar Meteorology Department, QMD) u nedjelju 5. veljače 2017. temperatura se u mjestu Abu Samrah (90 km udaljeno od Dohe, na jugozapadu Katara u blizini granice sa Saudijskom Arabijom) spustila do 1.5°C.  To je najniža temperatura izmjerena u povijesti meteoroloških mjerenja  u toj zaljevskoj državi.  Prema podacima QMD-a, do ove godine je najniža temperatura izmjerena u državi Katar iznosila  3.8°C (siječanj 1964. godine, mjesto Mesaieed).

QMD je objavio da se u to nedjeljno jutro temperatura  u Abu Samrahu brzo  spustila čak za 7.5°C u samo trideset minuta. Razlog je bila nagla promjena smjera vjetra s jugozapadnog (iz smjera mora) na jugoistočni (iz smjera kopna).

Klimatski podaci za Dohu pokazuju da je siječanj najhladniji mjesec u godini s  prosječnom  minimalnom  temperaturom od  14°C,  prosječna maksimalna  je 22°C.

Minimalne i maksimalne temperature izmjerene u Katru 5.2.2017. godine

Snijeg u Ujedinjenim Arapskim Emiratima 4.2.2017.

Komentari

Share This Article

Related News

Izbor za naj meteo događaj 2020. godine
Obilna kiša na sjevernom Jadranu i u Gorskom kotaru
Proljeće na čekanju

O Autoru

Ned