Wednesday, Aug. 5, 2020

Kraj zime uz proljetnu temperaturu, zahlađenje moguće za vikend

Autor:

|

16.03.2015

|

Kategorije:

Kraj zime uz proljetnu temperaturu, zahlađenje moguće za vikend

Foto: Zvonimir Barišin / CROPIX

U tjednu za nama uživali smo u nizu suhih i djelomično sunčanih dana, jedino je u Slavoniji povremeno bilo kiše. Iako su jutra bila svježa, danju su temperature zraka sve više rasle prema kraju tjedna, no izražene topline ipak još nije bilo. Kalendarsko proljeće počinje u petak u 23 sata i 45 minuta. Pomalo zanimljivo, čini se da ćemo ostatak klimatološke zime uživati u sunčanom i ugodnom vremenu, a temperature će zraka u dijelu Dalmacije prvi put u tekućoj godini ponegdje doseći 20°C. Iako se još ne može posve pouzdano prognozirati, čini se da nas na samom početku proljeća, u dane vikenda, očekuje jača promjena vremena.

 

JADRAN:

U ponedjeljak će na sjeverno Jadranu biti promjenjivo oblačno, samo ponegdje uz malo kiše. U Dalmaciji će biti djelomično sunčano i suho. Najviše sunčana vremena bit će u južnoj Dalmaciji. Uz obalu će puhati umjereno jugo i levant, na moru umjereno do jako jugo koje će navečer posvuda biti u slabljenju i prestanku. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 3 do 8°C, uz obalu i na otocima od 8 do 12°C. Najviše dnevne temperature od 12°C ponegdje na sjevernom Jadranu do 18°C u Dalmaciji.

U utorak će posvuda biti djelomično sunčano s promjenjivom naoblakom i u većini predjela suho. Poslijepodne rijetko gdje u Dalmaciji može biti pokoje kišne kapi. U Dalmaciji će puhati slabo do umjereno jugo i levant, a navečer podno Velebita umjerena i pojačana bura. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 3 do 8°C, uz obalu i na otocima od 8 do 12°C. Najviše dnevne temperature u porastu i u većini predjela će biti od 15 do 20°C.

Srijeda donosi pretežno sunčano i suho vrijeme, samo na otvorenom moru srednje i južne Dalmacije može biti promjenjive naoblake. Na sjevernom Jadranu će puhati slaba do umjerena, podno Velebita i jaka bura, u Dalmaciji ujutro i navečer slaba bura, danju jugozapadnjak. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 0 do 5°C, uz obalu i na otocima od 6 do 11°C. Najviše dnevne temperature bit će većinom od 14 do 19°C.

Pretežno vedro bit će tijekom četvrtka. Ujutro će puhati slaba do umjerena bura, podno Velebita jaka. danju uz obalu Dalmacije slab do umjeren zapadnjak i jugozapadnjak, na moru sjeverozapadnjak. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od -1 do 4°C, uz obalu i na otocima od 5 do 10°C. Najviše dnevne temperature bit će većinom od 13 do 18°C.

Stabilno vrijeme uz obilje sunca zadržat će se i tijekom petka. Navečer na sjevernom Jadranu porast naoblake. Nakon slabe bure, danju će zapuhati slab jugozapadnjak, na sjevernom Jadranu i slabo jugo. Jutro još malo hladnije, pa će u kotlinama zaobalja ponegdje biti i mraza. Danju ugodno s najvišim dnevnim temperaturama većinom od 14 do 18°C.

Prema današnjim prognostičkim materijalima, u subotu će biti promjenjivo do pretežno oblačno, sunčana razdoblja moguća su ujutro u Dalmaciji. Kiša će prvo zahvatiti sjeverni Jadran, danju će se širiti i na Dalmaciju. Popodne na moru može biti i jačih pljuskova s grmljavinom uz veće količine oborina. Puhat će umjereno do jako jugo, u drugom dijelu dana na moru može biti udara preko 100 km/h. Jutarnje temperature u laganom porastu u odnosu na petak, najviše dnevne većinom od 12 do 17°C.

Nedjelja će ujutro biti pretežno oblačna kišom, pljuskovima, ponegdje i grmljavinom. Prestanak oborina prvo će zahvatiti sjeverni Jadranu, navečer će se širiti i na Dalmaciju. Na sjevernom Jadranu će zapuhati jaka do olujna bura, podno Velebita će biti olujna s orkanskim udarima koji mogu prelaziti 150 km/h. U Dalmaciji će jugo slabiti i postupno prelaziti u levant, zatim i buru, ali bura neće biti snažna kao na sjevernom Jadranu. Na sjevernom Jadranu hladnije, u Dalmaciji temperature zraka bez veće promjene.

KOPNO:

Čini se da će nam novi tjedan biti vrlo ugodan. Na vrijeme bi veći dio tjedna trebala utjecati stabilna anticiklona što će nam jamčiti suho i djelomično sunčano vrijeme. Jedino će još jutra biti prohladna pa je moguća pojava slabog mraza. Najviša dnevna temperatura mogla bi porasti do ugodnih 15 Celzijevih stupnjeva. Biometeorološka situacija će biti povoljna pa ćemo se osjećati dobro uz primjerenu radnu koncentraciju i dobro raspoloženje. Pravo rano proljeće. Nešto umjerene naoblake očekujemo u ponedjeljak kad još neće biti potpuno sunčano. Najoblačnije u Gorskom kotaru i Lici, a najsunčanije u Slavoniji. Ujutro mjestimice magla. Ali sve u svemu početak tjedna donosi ugodne vremenske prilike uz slab vjetar i prosječnu dnevnu temperaturu u popodnevnim satima od 11 do 15 Celzijevih stupnjeva.

U utorak će biti suho i pretežno sunčano uz pravu proljetnu temperaturu. Ujutro prohladno, ponegdje uz slab mraz, a tijekom dana možda doguramo i do 15 Celzijevih stupnjeva. Vjetar slab do umjeren istočni i sjeveroistočni.

Srijeda bi mogla biti stupanj-dva svježija, ali i dalje većinom sunčana. Naime, sjeveroistočni vjetar će donijeti malo hladniji zrak pa će se zato činiti malo svježije. No, to je i dalje lijep i zdrav proljetni dan. Jutarnja temperatura od -3 do 3, a najviša dnevna temperatura uglavnom od 10 do 13 Celzijevih stupnjeva.

Slično vrijeme nastavit će se i u četvrtak. Ujutro hladno uz moguć slab mraz, mjestimice po kotlinama i kratkotrajnu sumaglicu ili maglu. Danju dosta sunca uz temperaturu između 10 i 13 Celzijevih stupnjeva. To je u hladu, naravno da će na suncu biti ugodnije.

 U petak i dalje stabilno, suho i ugodno toplo. Vjetar slab, ponegdje do umjeren istočni i jugoistični. Jutro hladno uz moguć mraz, a dnevna temperatura će biti uglavnom između 9 i 14 Celzijevih stupnjeva.

Za vikend ipak postupna promjena vremena. U subotu se očekuje postupno naoblačenje, a vjerojatno i nekoliko stupnjeva niža temperatura. Popodne i navečer možda bude malo kiše, a zapuhat će umjeren sjeveroistočnjak. Još bi veći dio dana moglo proći ugodno za boravak ili radove na otvorenom.

 Nedjelja bi mogla biti oblačnija i hladnija. Povremeno može biti kiše, a uz umjeren sjeveroistočnjak činit će se i hladnije. U gorju se očekuje i snijeg, ali još je rano prognozirati količinu snijega. Temperatura u nizinama uglavnom od 3 do 8, u gorju blizu nule.

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Kristijan Božarov