Thursday, Jul. 9, 2020

Do kraja tjedna hladnije od prosjeka, bura i lokalno obilnija kiša!

Autor:

|

15.07.2016

|

Kategorije:

Do kraja tjedna hladnije od prosjeka, bura i lokalno obilnija kiša!

Posljednja dva dana promjena vremena najmanje se zamijetila u Dalmaciji. Iako su u četvrtak temperature zraka pale za oko 5 stupnjeva u odnosu na srijedu, a jugo je zamijenio ugodan sjeverozapadnjak, oborina uglavnom nije bilo, osim mjestimice. Jedno od rijetkih područja koje je tijekom četvrtka dobilo oborine je vrgoračko. Tamo je u kratkotrajnom pljusku palo preko 15 litara kiše po kvadratnom metru. Drukčije je bilo na sjeveru Hrvatske gdje je temperatura pala za desetak stupnjeva, a od srijede do četvrtka je mjestimice pala obilna kiša, a bilo je i nevremena.

Kraj tjedna obilježit će promjenjivo vrijeme uz daljnji pad temperature zraka. Osim toga, puhat će neobično jaka bura za dio godine koja će tijekom subote i nedjelje okrenuti na tramontanu i slabiti. U unutrašnjosti je moguća obilnija kiša, a lokalnih nevera će biti i u Dalmaciji. Početak “oporavka” temperatura zraka očekujemo od nedjelje.

JADRAN:

Danas će na Jadranu biti promjenjivo s izmjenama sunčanih i oblačnih razdoblja. U Dalmaciji će povremeno i mjestimice biti kiše, pljuskova i grmljavine. Ponegdje je, osobito na vanjskim otocima i južnoj Dalmaciji moguće i jače grmljavinsko nevrijeme s tučom. Posvuda će puhati umjerena do jaka bura koja će u većini predjela imati olujne udare, osobito u drugom dijelu dana. Podno obalnog gorja očekuju se udari preko 100 km/h, a podno Velebita i preko 130 km/h. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 13 do 18°C, uz obalu i na otocima od 19 do 24°C. Najviše dnevne temperature od 19°C ponegdje u Zagori do 28°C ponegdje na jugu Dalmacije.

Subota će biti djelomično sunčana s promjenjivom naoblakom i u većini krajeva suha. Samo je još u Dalmaciji, većinom u prvom dijelu dana, moguće vrlo malo kiše. Još u noću puhat će jaka bura s olujnim udarima, podno Velebita orkanskim. Bura će tijekom dana okretati na umjerenu do jaku tramontanu, ponegdje s olujnim udarima. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 12 do 17°C, uz obalu i na otocima od 18 do 23°C. Najviše dnevne temperature od 19°C ponegdje u Zagori do 28°C ponegdje na jugu Istre.

Nedjelja će biti pretežno ili djelomično sunčana i suha. Još u noći može biti vrlo jakih do olujnih udara tramontane, danju će sve više slabiti.  Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 11 do 16°C, uz obalu i na otocima od 18 do 22°C. Najviše dnevne temperature većinom od 23°C do 29°C.

Prema aktualnim prognostičkim materijalima, veći dio sljedećeg tjedna očekuje nas stabilno ljetno vrijeme s vrućim danima i slabim do umjerenim dnevnim vjetrom (burin noću, danju maestral). Iako će biti vruće, velikih vrućina neće biti. Promjena vremena moguća je na samom kraju tjedna.

UNUTRAŠNJOST:

U petak većinom oblačno i prohladno, ponegdje uz kraća sunčana razdoblja. Povremeno može biti kiše, a puhat će umjeren i jak sjeverni vjetar. Temperatura zraka vjerojatno će biti između 17 i 21 Celzijeva stupnja, u gorju hladnije. To će biti dosta svježe vrijeme za sredinu srpnja…

Subota nam donosi oblačno, kišovito, vjetrovito i hladno vrijeme. Dan će izgledati kao da je jesen. Kiša mjestimice može biti obilnija, osobito u Slavoniji. Puhat će umjeren i jak vjetar sjevernih smjerova, ponegdje s vrlo jakim udarima. Temperatura zraka bit će cijeli dan između 13 i 18 Celzijevih stupnjeva, u gorju i niža.

Još bi se i tijekom nedjelje nad nama zadržavao taj svježiji zrak. Vrijeme će biti prohladno, a očekujemo i dosta naoblake. Povremeno još može biti kiše, osobito u Slavoniji, ali manje nego u subotu. Sjeverni vjetar će tijekom dana postupno oslabjeti. Temperatura zraka vjerojatno će biti između 16 i 21 Celzijeva stupnja, u gorju još uvijek hladnije.

Od ponedjeljka očekujemo više sunca i topline.

Detaljnu tjednu prognozu vremena čitajte u ponedjeljak na našem portalu.

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Kristijan Božarov