Monday, Jul. 6, 2020

Kuha se značajnija promjena vremena

Autor:

|

14.09.2016

|

Kategorije:

Kuha se značajnija promjena vremena

Ljubitelji ljeta mogu biti zadovoljni. Sredina je rujna, a temperature zraka i dalje dosežu vrućih 30 stupnjeva. Površinske temperature mora diljem našeg dijela Jadrana su od 22 do 24°C, što znači da je ugodno kupanje i dalje zagarantirano. Značajniji pad temperature zraka neće se dogoditi niti do kraja aktualnog tjedna. Ipak, u noći s petka na subotu preko Hrvatske će proći hladna fronta. Zbog toga će u spomenutoj noći biti kiše i grmljavinskih pljuskova, a dani vikenda donosi svježije vrijeme.

JADRAN:

U srijedu će biti pretežno sunčano. Popodne umjeren razvoj naoblake, a većinom će u zaobalju biti lokalnih pljuskova s grmljavinom. Noću tiho, a danju će puhati slab maestral. Navečer na moru sjevernog Jadrana slabo jugo. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 14 do 18°C, uz obalu i na otocima od 18 do 22°C. Najviše dnevne temperature od 26 do 30°C.

Četvrtak donosi pretežno sunčano i u većini predjela suho vrijeme. Ujutro je ponegdje u zaleđu, ali i uz more moguća magla. Popodne će u zaobalju biti umjerenog razvoja naoblake, a u unutrašnjosti Istre i Kvarnera lokalno će biti pljuskova s grmljavinom. Na sjevernom Jadranu će puhati slabo do umjereno jugo, u Dalmaciji slab jugozapadnjak i jugo. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 12 do 17°C, uz obalu i na otocima od 17 do 21°C. Najviše dnevne temperature od 25 do 29°C.

U petak veću prvom dijelu dana na sjevernom Jadranu postupno jače naoblačenje, mjestimice uz kišu, pljuskove i grmljavinu. Tamo će u drugom dijelu dana posvuda biti kiše i pljuskova. Mjestimice će unutar 24 sata pasti više od 70 litara oborina po kvadratnom metru, a moguće je i jače grmljavinsko nevrijeme. U Dalmaciji veći dio dana suh, a u drugom dijelu dana postupno jače naoblačenje, prvo u sjevernoj Dalmaciji. Navečer će i tamo biti kiše, pljuskova i grmljavine, a suho će se zadržati još samo na krajnjem jugu Dalmacije. Puhat će umjereno, ponegdje i pojačano jugo, na moru samo ponegdje prolazno može biti jako. Jugo će na sjevernom Jadranu krajem dana okretati na umjeren do pojačan lebić i pulenat. Jutarnje temperature malo više na sjevernom Jadranu. U ranim popodnevnim satima temperature od 18°C ponegdje u unutrašnjosti Istre do 28°C ponegdje na jugu Dalmacije.

U subotu još u noći pretežno oblačno, povremeno uz kišu, pljuskove i grmljavinu, a ponegdje i jače neverine. Od jutra postupno smirivanje vremena, prvo na sjevernom Jadranu, a najkasnije na jugu Dalmaciji. U drugom dijelu dana u većini predjela suho i djelomično sunčano. Kasno navečer na sjevernom Jadranu novo jače naoblačenje. Još će samo u početku u srednjoj i južnoj Dalmaciji puhati umjereno do pojačano jugo, ali će se sjeverozapadnjak i zapadnjak brzo proširiti na cijeli Jadran tijekom dana. Najjače će puhati sredinom dana i u rano popodne nad otvorenom morem i vanjskim otocima, ali će prema večeri sve više slabjeti. Najviše dnevne temperature većinom od 23 do 28°C.

Djelomično sunčano s promjenjivom naoblakom bit će tijekom nedjelje. Mjestimice će biti malo kiše ili pokojeg pljuska s grmljavinom, najviše na otocima i nad otvorenim morem. Prestanak oborina prvo će zahvatiti sjeverni Jadran, prema večeri širit će se na veći dio Dalmacije. Zapuhat će umjerena bura, a u drugom dijelu dana ponegdje može biti pojačana. Temperature zraka slične onima u subotu, a u zaobalju malo niže.

Prema sadašnjim prognostičkim kartama, sljedećeg tjedna pratit će nas malo hladnije vrijeme u odnosu na aktualni tjedan, osobito u prvom dijelu tjedna. Iako će umjereno pasti noćne i jutarnje temperature zraka, najviše dnevne vrijednosti i dalje će prelaziti ugodnih 20 stupnjeva.

UNUTRAŠNJOST:

Danas djelomično sunčano i vrlo toplo. Uz jači razvoj oblaka mogući su i pljuskovi s grmljavinom, osobito u popodnevnim satima. Vjetar većinom slab, a najviša dnevna temperatura od 25 do 30 Celzijevih stupnjeva.

U četvrtak djelomično sunčano i vrlo toplo. Ujutro je mjestimice moguća magla jer će vjetar biti slab ili će sasvim izostati, a tijekom dana ponegdje mala do umjerena naoblaka, mjestimice uz kratkotrajan pljusak s grmljavinom. Jutarnja temperatura zraka bit će između 13 i 17, a najviša dnevna od 25 do 30 Celzijevih stupnjeva. Biometeorološka situacija će biti uglavnom povoljna pa meteoropati i kronični bolesnici ne bi trebali imati problema zbog vremena. Alergičari baš i neće biti te sreće jer će koncentracija peludi biti umjerena do visoka, osobito ambrozije.

U petak veći dio dana djelomično sunčano, vrlo toplo i sparno. U Gorskom kotaru i Lici oblačnije, osobito u drugom dijelu dana uz češću kišu i pljuskove s grmljavinom. Kasno popodne i navečer kiša i pljuskovi bi se mogli širiti i na središnju Hrvatsku, a zatim u noći i na Slavoniju. Puhat će umjeren jugozapadni vjetar, u sjeverozapadnim i gorskim predjelima ponegdje s pojačanim udarima. Jutarnja temperatura od 13 do 18, a najviša dnevna većinom od 23 do 28 Celzijevih stupnjeva, na istoku ponegdje i oko 30°C.

Subota nam donosi svježije vrijeme. Najoblačnije i najkišnije će biti u noći i ujutro, dok se tijekom dana očekuje slabljenje i prstanak kiše uz moguća sunčana razdoblja. Puhat će slab do umjeren vjetar sjevernih smjerova pa će temperatura zraka danju biti u prosjeku za 5 do 8 stupnjeva niža nego u petak.

U nedjelju pretežno oblačno, mjestimice s kišom, ali se čini u manjim količinama. Najpovoljnije vrijeme bi moglo biti na sjeveru unutrašnjosti. Sjeverac i sjeveroistočnjak će pojačati pa će ostati relativno svježe. Ipak, moramo napomenuti da položaj ciklone još uvijek nije posve jasan pa su moguće i promjene u prognozi za nedjelju i ponedjeljak.

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Kristijan Božarov