Saturday, Jan. 23, 2021

Lane natapa Havaje

Autor:

|

25.08.2018

|

Kategorije:

Lane natapa Havaje

Havajsko otočje se od srijede nalazi na udaru uragana Lane. Prije nekoliko dana uragan je dosegnuo i status najviše, pete kategorije jakosti. Kako se s juga  približavao Havajima uragan je postupno slabio i tijekom petka je postao tropska oluja. Prema posljednjem izvještaju Pacifičkog centra za uragane centar oluje se u subotu (2 sata ujutro po lokalnom vremenu) nalazio oko 200 kilometara jugozapadno od Honolulua.  Prosječna brzina najjačih vjetrova oko centra oluje je 100 km/h. Tlak u središtu iznosi 992 mb.

Ne prognozira  se dolazak centra oluje na neki od havajskih otoka. Slijedećih dana bi se oluja Lane uz daljnje slabljenje vjetra trebala udaljavati od Havaja. Međutim, zbog vrlo sporog kretanja oluje, brzinom od samo 6 km/h Havaji su već tri dana, a tako će biti i tijekom subote i nedjelje izloženi vrlo obilnim oborinama. To se posebno odnosi na Veliki otok (Big Island, najveći havajski otok). Od srijede pa do prvih sati subote, na nekoliko je lokacija već palo više od 1000 litara kiše na kvadratni metar.

Najveća količina, čak 1140 litara je pala na lokaciji Waiakea Uka, koja se nalazi malo južnije od grada Hilo.  Prognostički modeli do kraja vikenda očekuju na Velikom otoku od 500 do 750 litara kiše. Ukoliko se to pokaže točnim, moguće je da bude postavljen novi rekord za najveću količinu kiše koju je na teritoriju SAD-a u znanoj povijesti donio neki tropski sustav. Taj rekord je postavljen prije godinu dana, krajem kolovoza 2017. godine kada je na jugoistoku Teksasa uragan Harvey donio na meteorološkoj postaji Nederland  1539 litara kiše na kvadratni metar.  Prije toga rekord je „držao“ uragan Hiki koji je 1950. godine na Havajima (otok Kauai) „ispustio“ 1321 litru kiše na kvadratni metar.

Obilna kiša je poplavila mnoge dijelove havajskog otočja. Zbog poplava i odrona su zatvorene brojne ceste.

Naslovna slika: Rijeka Wailuku,  u blizini grada Hilo na Havajina, foto:  Mario Tama/Getty Images.

Komentari

Share This Article

Related News

Atlantik: Uragan Lorenzo (kategorija 5) postavlja nove rekorde; potonuo brod
Uragan Dorian devastirao sjever Bahama
Uragan Dorian pogodio Bahame s vjetrovima od 295 km/h: Izjednačen rekord iz 1935. godine

O Autoru

Ned