Monday, Aug. 3, 2020

Let iznad supertajfuna Nuri

Autor:

|

03.11.2014

|

Kategorije:

Let iznad supertajfuna Nuri

Astronauti sa Međunarodne svemirske postaje (ISS) tijekom nedjelje su se nalazili  iznad zapadnog Pacifika, gdje se sjeveroistočno od Filipina supertajfun Nuri naglo intenzivirao. U nedjelju je postao supertajfun pete kategorije s stalnim vjetrovima od 289 km/h.   Iako se jučer prognoziralo da bi Nuri mogao još ojačati i dosegnuti prošlogodišnji supertajfun Haiyan (koji je prije godinu dana devastirao središnji dio Filipina) to se ipak nije dogodilo.

Nuri je u zadnja 24 sata zadržao istu snagu, a posljednje izvješće  govori da je počeo proces postupnog slabljenja. Ipak i dalje je to snažan supertajfun pete kategorije s stalnim vjetrovima od 265 km/h.  Slijedećih bi dana Nuri trebao  i dalje slabiti. Proći će južnije od Japana, tako da se ne očekuje direktan pogodak, ali veći dio Japana ipak može očekivati obilnu kišu.

Krajem tjedna Nuri će nad sjeveroistočnim Pacifikom postati vrlo jaka izvantropska ciklona. Prognostički modeli  očekuju da bi se tijekom petka i subote ona nalazila nad Aleutskim otočjem (između Aljaske i Kamčatke), a tlak zraka u središtu ciklone bi se mogao spustiti ispod 925 mbara.  Ukoliko se to dogodi, biti će to najniži tlak  za područje Aljaske. Zasad  rekord iznosi 926 mbara, koliko je izmjereno u središtu ciklone krajem listopada 1977. na otoku St. Paul.

Nuri je već peti tropski sistem kategorije 5 na Zemlji u 2014. godini. Prosječno se na Zemlji godišnje i formira 5 tropskih sistema pete kategorije, od čega polovica nad zapadnim Pacifikom.

Astronauti sa ISS-a tijekom nedjelje 2.11.2014. su snimili video supertajfuna Nuri

 

Supertajfun Nuri, 3.11.2014. 

Komentari

Share This Article

Related News

Atlantik: Uragan Lorenzo (kategorija 5) postavlja nove rekorde; potonuo brod
Uragan Dorian devastirao sjever Bahama
Uragan Dorian pogodio Bahame s vjetrovima od 295 km/h: Izjednačen rekord iz 1935. godine

O Autoru

Ned