Thursday, Jul. 9, 2020

Lipanj zatvaramo uz puno sunca i vrućine

Autor:

|

27.06.2016

|

Kategorije:

Lipanj zatvaramo uz puno sunca i vrućine

U tjednu iza nas, prelazak iz proljeća u kalendarsko ljeto bio je popraćen naglim porastom temperature zraka. Iako su se mnogi još prije samo desetak dana pitali kada će konačno nastupiti pravo ljeto, ono je u svoj svojoj “raskoši” stiglo u naše krajeve posljednjih dana. U prve dvije trećine mjeseca su temperature bile blizu uobičajenih vrijednosti za dio godine, no u prošlom tjednu one su bile izrazito visoke, čak i za kraj lipnja. Prisjetimo se, čak i noćne temperature zraka u Splitu nisu padale ispod vrućih 30°C, a u dijelovima Dalmacije maksimalne vrijednosti dosezale su 37 stupnjeva. U unutrašnjosti je također bilo vruće, do 35°C.

U novom tjednu na vrijeme će dominantan utjecaj i dalje imati anticiklona. To znači da će nas veći dio tjedna pratiti stabilno i pretežno sunčano vrijeme s ljetnim temperaturama zraka. Ipak, bit će tek nešto manje vruće u odnosu na tjedan iza nas, a osobito će noći biti ugodnije. U unutrašnjosti zemlje i u zaobalju su i dalje mjestimice mogući popodnevni pljuskovi.

JADRAN:

U ponedjeljak se u većini predjela očekuje pretežno sunčano i suho vrijeme. Poslijepodne će u unutrašnjosti Dalmacije, osobito u pograničnom području s BiH, te mjestimice na sjevernom Jadranu, biti prolaznih pljuskova praćenih grmljavinom. Noću u Dalmaciji većinom tiho ili uz slab burin, na sjevernom Jadranu slab do umjeren jugozapadnjak. Danju će u Dalmaciji zapuhati slab do umjeren zapadnjak i sjeverozapadnjak, na sjevernom Jadranu u drugom dijelu dana slaba do umjerena bura koja će kasno navečer podno Velebita biti jaka s olujnim udarima. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 15 do 20°C, uz obalu i na otocima od 20 do 25°C. Najviše dnevne temperature od 26°C ponegdje u unutrašnjosti Istre do 33°C ponegdje u Dalmaciji.

Utorak će posvuda biti pretežno vedar i suh. Ujutro će puhati umjerena, ponegdje i jaka bura koja će podno Velebita imati olujne udare. Bura će danju stati i u većini predjela okrenuti na slab do umjeren zapadnjak i sjeverozapadnjak, na moru Dalmacije umjerenu do pojačanu tramontanu. Bit će malo svježije. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 13 do 18°C, uz obalu i na otocima od 19 do 23°C. Najviše dnevne temperature od 26°C ponegdje u unutrašnjosti Istre do 33°C ponegdje u Dalmaciji.

Srijeda donosi pretežno vedro vrijeme. Noću će puhati slaba, rijetko gdje umjerena bura, a danju slab do umjeren maestral. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 12 do 17°C, uz obalu i na otocima od 18 do 22°C. Najviše dnevne temperature od 25 do 30°C.

Vrijeme se neće mijenjati ni tijekom četvrtka koji donosi obilje ljetnog sunca. Vjetar će biti slab, južnih smjerova, tek na moru sjevernog Jadrana može biti umjerenog juga. Bit će stupanj do dva toplije u odnosu na srijedu.

U petak pretežno ili djelomično sunčano. Tek ponegdje na moru ujutro može biti slabih pljuskova, a popodne u zaobalju. Puhat će slabo jugo do jugozapadnjak. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 13 do 18°C, uz obalu i na otocima od 19 do 23°C. Najviše dnevne temperature većinom od 27 do 33°C.

Subota, prvi dan srpnja, bit će pretežno sunčana ili vedra. Noću i rano ujutro slab burin, danju će puhati slab do umjeren maestral. Najviše dnevne temperature od 28 do 33°C.

Stabilno će biti i tijekom nedjelje. Na sjevernom Jadranu će zapuhati bura, a u Dalmaciji do umjeren zapadnjak i sjeverozapadnjak. U Dalmaciji će biti vruće, na sjevernom Jadranu neznatno svježije u odnosu na subotu.

UNUTRAŠNJOST:

U ponedjeljak promjenjivo i nestabilno pa su mjestimice mogući kiša ili grmljavinski pljuskovi, osobito u Slavoniji gdje i danas mjestimice može biti nevremena i većih količina kiše u kratko vrijeme. Vjetar slab do umjeren sjeveroistočni, a najviša dnevna temperatura od 23 do 28°C.

Čini se da bi tijekom utorka i srijede došlo do stabilizacije vremena pa će biti dosta sunca i ponovno toplije. Vjerojatno će ta dva dana proći potpuno suho. Vjetar uglavnom slab sjevernih smjerova. U jutarnjim satima ponegdje je moguća sumaglica, a danju će uz dosta sunca opet biti sve toplije. Noći ugodne za spavanje uz temperaturu od 12 do 17, a najviša dnevna temperatura bi do sredine tjedna opet mogla dosegnuti 30 Celzijevih stupnjeva. Podsjećamo i da će sunce biti vrlo jako pa izbjegavajte boravak na direktnom suncu bez zaštite, osobito u periodu od 10 do 17 sati.

Većinom suho i djelomično sunčano vrijeme nas očekuje tijekom četvrtka. Dosta sunca uz mogućnost da se tijekom kasnog poslijepodneva ili večeri ponegdje dogodi kraći grmljavinski pljusak. Uz dosta sunca će postati vruće i sparno pa bi dnevna temperatura mogla narasti na 30 Celzijevih stupnjeva ili malo više. Puhat će slab južni vjetar pa će biti i dosta sparno. Na suncu će biti opasno pa izbjegavajte duži boravak na suncu između 10 i 17 sati. Treba i smanjiti fizičke napore i povećati unos tekućine. Pravo ljetno vrijeme koje bi samo ponegdje prema kraju dana mogao ublažiti kakav pljusak ili grmljavina.

U petak će se vrijeme brzo proljepšati pa nas opet očekuje većinom sunčan i miran dan. Vjetar slab do umjeren sjeveroistočni, a temperatura zraka će se malo sniziti, vjerojatno će posvuda biti za dva do tri stupnja ugodnije, ali to je i dalje prava ljetna temperatura. Bit će manje sparno, a bioprognoza će biti povoljnija.

Subota se čini lijepa uz puno sunca i suho vrijeme. Jutro malo toplije, a i danju će temperatura ponovno porasti, možda i na 30 stupnjeva u hladu. Trebalo bi proći bez pljuskova, ali ne možemo obećati…

 U nedjelju je opet nešto veća mogućnost za pljuskove, osobito uz slovensku granicu, ali moramo napomenuti da ovo pogoršanje još nije sigurno jer može i malo zakasniti ili ostati sjevernije od Alpa. Ako nam stigne onda će u ponedjeljak biti malo svježije, a ako vlažan i svježiji zrak ostane sjevernije od nas onda će se nastaviti vrućina.

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Kristijan Božarov