Tuesday, Jul. 7, 2020

Ljeto na Mediteranu: Oluje s ekstremnom tučom

Autor:

|

27.07.2017

|

Kategorije:

Ljeto na Mediteranu: Oluje s ekstremnom tučom

Ekstremna količina tuče koja je  u srijedu 26. srpnja pala u Plominu i okolici, privukla je veliku pažnju javnosti i medija. Krajolik oko Plomina je izgledao kao da je riječ o siječnju, a ne sredini ljeta.

Zašto vrijeme sve češće “divlja” objasnila je ravnateljica Državnog hidrometeorološkog zavoda Nataša Strelec Mahović, u razgovoru za HRT.

Događa se upravo ono na što smo mi meteorolozi upozoravali u posljednjih nekoliko godina, a to je da će zbog klimatskih promjena ekstremne vremenske prilike postajati sve češće i sve ekstremnije, rekla je.

Sličnih je pojava ovog ljeta već bilo u Europi. Dan ranije, oluja s ekstremnom količinom tuče zahvatila je talijansku obalu Jadrana, a krajem lipnja velika količina tuče je zatrpala španjolski grad Gironu.

Jake oluje s tučom zahvatile su u utorak 25. srpnja 2017. dijelove  talijanske obale Jadrana, osobito regije Marche i Abruzzo. Talijanski meteorološki portali objavili su slike plaža prekrivenih tučom, koje izgledaju kao da su snimljene tijekom zime.

Grottamare – FOTO: Remo Croci / Tornado in Italia,  Bassa Pianura Padana Photo e Meteo, Italia Live Meteo

slika

slika

slika

slika

slika

slika

slika

slika

slika

Gironu, grad u Kataloniji na sjeveroistoku Španjolske, 30. lipnja  2017.  zahvatilo je  jako tučonosno nevrijeme. Grad su zatrpale velike količine tuče. Bujice pune leda poplavile su gradske ulice.  Reportažu portala severe-weather.eu  pogledajte OVDJE.

 Tuča na ulicama Girone, 30.6.2017. – Photo: @jclinnell TW

Girona, poplave i tuča, 30.6.2017. – video: world news

Komentari

Share This Article

Related News

Atlantik: Uragan Lorenzo (kategorija 5) postavlja nove rekorde; potonuo brod
Uragan Dorian devastirao sjever Bahama
Uragan Dorian pogodio Bahame s vjetrovima od 295 km/h: Izjednačen rekord iz 1935. godine

O Autoru

Ned