Thursday, Jun. 4, 2020

Mangkhut i Florence

Autor:

|

14.09.2018

|

Kategorije:

Mangkhut i Florence

Supertajfun Mangkhut je u prvim satima subote 15. rujna (po lokalnom vremenu) pogodio krajnji sjeveroistočni dio najvećeg filipinskog otoka Luzona.  Tajfun je pogodio Filipine s vjetrovima stalne brzine od 270 km/h, a najjači udari vjetra su dosezali i do 325 km/h. Prije dolaska tajfuna desetine tisuća ljudi je evakuirano iz svojih domova. Procjenjuje se da će se na direktnom putu tajfuna naći više od pet milijuna ljudi.

Prelazak centra tajfuna preko kopna će ga oslabiti, ali se predviđa da bi nad Južnim kineskim morem Mangkhut ponovno ojačao na putu prema gusto naseljenim obalama južne Kine, gdje bi mogao udariti kao tajfun četvrte kategorije jakosti.

Supertajfun  Mangkhut – 14.9.2018.

slika

slika

 

I dok se supertajun približavao sjeveru Filipina, uragan Florence je došao do istočnih obala SAD-a. U ranim jutarnjim satima petka po lokalnom vremenu centar uragana je ušao na obale Sjeverne Karoline.  U tom je trenutku Florence bio uragan prve kategorije jakosti praćen vjetrovima stalne brzine 150 km/h. Uragan se vrlo sporo kreće uz samu obalu i prema aktualnom izvještaju (21:00 UTC) je oslabio na tropsku oluju s vjetrovima stalne brzine 110 km/h.  Vjetrovi jačine tropske oluje pušu u krugu radijusa 280 kilometara od centra.

Prema prvim izvještajima četiri su osobe izgubile život tijekom udara uragana. Mnoga su područja već poplavljena,  a zbog sporog kretanje oluje i velike količine kiše koja se još očekuje poplave će slijedećih  dana biti  katastrofalne. Na nekoliko lokacija je već palo više od 400 litara kiše na kvadratni metar. Prognozira se da bi ukupna količina kiše mjestimice moga premašiti i tisuću litara na kvadratni metar.  Bez struje je ostalo više od 700 tisuća ljudi.

Uragan Florence, 14.9.2018.

slika

Komentari

Share This Article

Related News

Atlantik: Uragan Lorenzo (kategorija 5) postavlja nove rekorde; potonuo brod
Uragan Dorian devastirao sjever Bahama
Uragan Dorian pogodio Bahame s vjetrovima od 295 km/h: Izjednačen rekord iz 1935. godine

O Autoru

Ned