Thursday, Jul. 9, 2020

Mangkhut: Supertajfun pete kategorije prijeti Filipinima, pa Kini

Autor:

|

12.09.2018

|

Kategorije:

Mangkhut: Supertajfun pete kategorije prijeti Filipinima, pa Kini

Pomalo u medijskoj  sjeni uragana Florence koji se približava jugoistočnoj obali SAD-a, jača oluja na zapadnom Pacifiku prijeti sjeveru Filipina, Tajvanu te južnim dijelovima Kine. Riječ je o tajfunu (naziv za uragan na zapadnom Pacifiku) Mangkhut koji je u srijedu postao supertajfun pete kategorije jakosti.

Prema posljednjem izvješću Pacifičkog centra za uzbunjivanje od tajfuna prosječna brzina stalnih vjetrova oko središta supertajfuna iznosi 279 km/h, a najjači udari vjetra dosežu 333 km/h. Za razliku od uragana na Atlantiku, pacifičke tajfune ne istražuju zrakoplovi, pa nema direktnih mjerenja brzine vjetra i  tlaka, već  se vrše satelitske procjene vjetra i tlaka. Tlak zraka u središtu Mangkhuta se procjenjuje na 905 mbara. Za usporedbu tlak u središtu uragana Florence (četvrtak 18:00 UTC) je 948 mb, a prosječna brzina najjačih vjetrova je 205 km/h.

Podsjetimo da je peta kategorija najviši stupanj jakosti tropskih sustava  prema brzini vjetra, a proglašava se kad stalna brzina vjetrova premaši 251 km/h.   Mangkhut se približava sjeveru Filipina, te bi prema prognozama tijekom subote trebao pogoditi krajnji sjever najvećeg filipinskog otoka Luzona, i dalje kao supertajfun na granici četvrte i pete kategorije s vjetrovima prosječne brzine 251 km/h.

Nakon Filipina tajfun će se uputiti  prema obalama južne Kine, a očekuje se da će pogoditi gusto naseljeno područje  južnije od Hong Konga. Tada bi Mangkhut oslabio na drugu kategoriju jakosti, a to znači da prosječna brzina najjačih vjetrova ne bi prelazila 177 km/h. I dalje će to biti vrlo opasana oluja koja osim razornih vjetrova donosi poplave i velike količine kiše.

Mangkhut je međunarodno ime tajfuna, a riječ je o tajlandskom nazivu za vrstu ljekovitog tropskog voća (mangostin). Filipinska meteorološka agencija za tajfune i tropske oluje koji pogađaju Filipine koristi poseban popis imena. Tajfun se na Filipina prati pod imenom Ompong.

 

Prognozirana putanja supertajfuna Mangkhut i satelitske snimke supertajfuna (12.9.2018)

slika

slika

slika

slika

slika

Komentari

Share This Article

Related News

Atlantik: Uragan Lorenzo (kategorija 5) postavlja nove rekorde; potonuo brod
Uragan Dorian devastirao sjever Bahama
Uragan Dorian pogodio Bahame s vjetrovima od 295 km/h: Izjednačen rekord iz 1935. godine

O Autoru

Ned