Friday, Apr. 26, 2019

Mangkhut: Supertajfun pete kategorije prijeti Filipinima, pa Kini

Autor:

|

12.09.2018

|

Kategorije:

Mangkhut: Supertajfun pete kategorije prijeti Filipinima, pa Kini

Pomalo u medijskoj  sjeni uragana Florence koji se približava jugoistočnoj obali SAD-a, jača oluja na zapadnom Pacifiku prijeti sjeveru Filipina, Tajvanu te južnim dijelovima Kine. Riječ je o tajfunu (naziv za uragan na zapadnom Pacifiku) Mangkhut koji je u srijedu postao supertajfun pete kategorije jakosti.

Prema posljednjem izvješću Pacifičkog centra za uzbunjivanje od tajfuna prosječna brzina stalnih vjetrova oko središta supertajfuna iznosi 279 km/h, a najjači udari vjetra dosežu 333 km/h. Za razliku od uragana na Atlantiku, pacifičke tajfune ne istražuju zrakoplovi, pa nema direktnih mjerenja brzine vjetra i  tlaka, već  se vrše satelitske procjene vjetra i tlaka. Tlak zraka u središtu Mangkhuta se procjenjuje na 905 mbara. Za usporedbu tlak u središtu uragana Florence (četvrtak 18:00 UTC) je 948 mb, a prosječna brzina najjačih vjetrova je 205 km/h.

Podsjetimo da je peta kategorija najviši stupanj jakosti tropskih sustava  prema brzini vjetra, a proglašava se kad stalna brzina vjetrova premaši 251 km/h.   Mangkhut se približava sjeveru Filipina, te bi prema prognozama tijekom subote trebao pogoditi krajnji sjever najvećeg filipinskog otoka Luzona, i dalje kao supertajfun na granici četvrte i pete kategorije s vjetrovima prosječne brzine 251 km/h.

Nakon Filipina tajfun će se uputiti  prema obalama južne Kine, a očekuje se da će pogoditi gusto naseljeno područje  južnije od Hong Konga. Tada bi Mangkhut oslabio na drugu kategoriju jakosti, a to znači da prosječna brzina najjačih vjetrova ne bi prelazila 177 km/h. I dalje će to biti vrlo opasana oluja koja osim razornih vjetrova donosi poplave i velike količine kiše.

Mangkhut je međunarodno ime tajfuna, a riječ je o tajlandskom nazivu za vrstu ljekovitog tropskog voća (mangostin). Filipinska meteorološka agencija za tajfune i tropske oluje koji pogađaju Filipine koristi poseban popis imena. Tajfun se na Filipina prati pod imenom Ompong.

 

Prognozirana putanja supertajfuna Mangkhut i satelitske snimke supertajfuna (12.9.2018)

slika

slika

slika

slika

slika

Komentari

Share This Article

Related News

Mozambik na udaru tropskog ciklona četvrte kategorije
Saharski pijesak došao do Islanda
Vrlo loše stanje leda na Arktiku

O Autoru

Ned