Tuesday, Jul. 7, 2020

Manja promjena pa nova vrućina: Kolovoz završava ljetno!

Autor:

|

24.08.2015

|

Kategorije:

Manja promjena pa nova vrućina: Kolovoz završava ljetno!

Vruće kolovoško ljeto prekinula je početkom druge polovice mjeseca ciklona koju smo nazvali Emilije. Tako se prekid ljetnih vrućina poklopio s vjerovanjem pučkih meteorologa koji katolički blagdan Velike Gospe (15. kolovoza) vezuju s dolaskom kiše i  prekidom ljetnih vrućina.

Ciklona je djelovala na vrijeme od 15.-22.kolovoza. U nekim je mjestima, i na Jadranu i u unutrašnjosti u proteklih  sedam dana palo više kiše od mjesečnog prosjeka, a on je mjestimice  bio dosegnut i u samo jednom danu. Mjesečni prosjek oborine za kolovoz je (od mjesta za koje smo analizirali podatke)  premašen u Dubrovniku, Hvaru, Karlovcu, Kninu, Sisku, Splitu i Šibeniku.

Danas i sutra dolazi nam nova promjena vremena uz više oblaka i lokalne pljuskove, a u drugoj polovini tjedna slijedi nam povratak vrućina, a temperature zraka će ponegdje prelaziti i vrlo vrućih 35 Celzijevih stupnjeva! Opširnije u nastavku.

JADRAN:

Danas će na sjevernom Jadranu promjenjivo oblačno sa sunčanim razdobljima. Povremeno će biti kiše, pljuskova i grmljavine, najviše u zaleđu Istre i Kvarnera. U većem dijelu Dalmacije bit će djelomično sunčano, a promjenjive naoblake uz mogućnost slabog pljuska u drugom dijelu dana bit će uglavnom u sjevernoj Dalmaciji. Sunčanije u južnoj Dalmaciji. Na sjevernom Jadranu i sjevernoj Dalmaciji puhat će umjereno jugo koje na moru može biti jako. Južnije od Šibenika slabo do umjereno jugo. Minimalne jutarnje temperature zraka bit će od 11 do 16°C u Zagori, od 17 do 22°C uz obalu i na otocima. Najviše dnevne temperature bit će od 25°C ponegdje u Istri do 30°C ponegdje u Dalmaciji.

utorak djelomično sunčano s promjenjivom naoblakom. Na sjevernom Jadranu će većinom još u prvom dijelu dana biti mjestimičnih grmljavinskih pljuskova, koji ponegdje mogu biti i izraženiji. Uz obalu i na otocima Dalmacije većinom suho, popodnevnih pljuskova bit će u Zagori i samo ponegdje nad obalnim gorjem. Jugo će sve više slabiti tijekom dana, a kasno popodne i navečer na sjeverom Jadranu će zapuhati umjerena, podno Velebita i jaka bura s olujnim udarima. Drugdje slaba bura. Jutro će biti malo toplije u odnosu na ponedjeljak, a najviše dnevne temperature većinom od 27 do 31°C.

Srijeda većini predjela donosi pretežno sunčano vrijeme. Popodne samo ponegdje u Zagori i nad obalnim gorjem može biti slabih i prolaznih grmljavinskih pljuskova. Ujutro će puhati slaba bura, podno Velebita još umjerena do jaka, danju će prestati i u većini predjela okrenuti na slab maestral.  Minimalne jutarnje temperature zraka bit će od 11 do 16°C u Zagori, od 17 do 22°C uz obalu i na otocima. Najviše dnevne temperature bit će od 28 do 33°C.

Četvrtak donosi pretežno sunčano ili vedro vrijeme. Noću će biti tiho ili uz slabu buru, danju će puhati slab, popodne na moru Dalmacije ponegdje umjeren maestral. Jutarnje temperature zraka bez veće promjene, najviše dnevne većinom od 29 do 34°C.

Pretežno vedro ljetno vrijeme nastavit će se u petak. Noću će biti tiho ili uz burin, danju će puhati slab do umjeren maestral. Od jutra natprosječno toplo, danju vruće i vrlo vruće s najvišim dnevnim temperaturama od 31 do 36°C ponegdje u Zagori.

Pretežno sunčano bit će u subotu. Noću tiho ili uz burin, danju će puhati slab do umjeren maestral koji popodne na otvorenom ponegdje može biti pojačan. Bit će izrazito toplo za dio godine s najvišim dnevnim temperaturama od 32 do 38°C.

Nedjelja će biti pretežno vedra. Noću tiho ili uz burin, danju umjeren maestral. Velike ljetne vrućine bit će prisutne i tijekom nedjelje, a najviše dnevne temperature bit će od 31 do 37°C.

UNUTRAŠNJOST:

U ponedjeljak djelomično sunčano i vrlo toplo uz južinu. Najviše sunca i suhog vremena u Slavoniji, a na zapadu možda bude neki kraći pljusak ili malo kiše, osobito u Gorskom kotaru i Lici gdje će biti najoblačnije. Puhat će povremeno umjeren jugozapadni, u Slavoini jugoistočni vjetar, a poslijepodne će biti toplije uz temperaturu od 25 do 28°C. Pad tlaka i južina baš neće obradovati meteoropate i kronične bolesnike jer će se pokvariti biometeorološka situacija. Još u kombinaciji s omiljenim danom u tjednu…

Utorak će biti malo svježiji i oblačniji. Preko nas će prelaziti oslabljena hladna fronta pa su tijekom dana mogući kiša ili pljuskovi s grmljavinom. Kiše općenito neće biti puno, a u nekim će mjestima i sasvim izostati. Vjetar će s južnog okrenuti na sjeverne smjerove pa će zato malo ohladiti, no dnevna temperatura ostaje u rasponu od 20 u gorju do 26 Celzijevih stupnjeva na istoku. Čini se da ova fronta neće biti dugotrajna, ali ipak je bolje ponijeti kišobran.

U srijedu će biti točno onakvo kakvo priliči drugom dijelu ljeta, tzv. kasnom ljetu. Izmjena oblaka i sunca i ponovno malo toplije. Ujutro je ponegdje moguća sumaglica ili magla, osobito u kotlinama i uz vodene površine. Samo ponegdje još možda malo kiše, uglavnom u Slavoniji i Lici. Temperatura ugodna uz vrijednosti većinom od 23 do 27 Celzijevih stupnjeva.

Pravo ljeto bi nam se moglo vratiti u drugoj polovici tjedna. Meteorološke karte sve su uvjerenije od četvrtka u razdoblje stabilnog vremena s više sunca. Iz dana u dan bit će sve toplije pa ćemo do kraja tjedna možda opet dogurati preko 30 Celzijevih stupnjeva u hladu, za vikend možda i malo iznad 32°C. Za one koji tek sad planiraju godišnji ovo je sigurno dobra vijest. Ili za sve vanjske radove i aktivnosti na otvorenom, poput varaždinskog Špancirfesta. Naravno, treba pratiti i daljnji razvoj situacije, ali zasad je prilično sigurno da ćemo kolovoz završiti suho i toplo.

Tek tamo oko utorka postoji mogućnost za manju promjenu vremena s osvježenjem i mjestimičnim pljuskovima, ali to je još daleko pa nije sigurno.

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Kristijan Božarov