Monday, Jul. 13, 2020

Maria: Uragan pete kategorije prijeti Puerto Ricu

Autor:

|

19.09.2017

|

Kategorije:

Maria: Uragan pete kategorije prijeti Puerto Ricu

U noći od ponedjeljka na utorak uragan Maria je snagom kategorije 5  s najjačim vjetrovima prosječne brzine 260 km/h direktno pogodio karipski otok Dominicu na  kojem živi oko 72 tisuće  ljudi.  Prvi izvještaji potvrđuju da je uragan počinio  katastrofalnu štetu na tom otoku. Najjači dio uragana zahvatio je i jugozapad susjednog otoka Guadaloupea.  Zasad je potvrđena smrt jedne osobe, a dvije se smatraju nestalima.

Maria je uragan čije je centar (tzv. „oko“) američki Nacionalni centar za uragane u izvještaju pred ulazak na kopno Dominice opisao doslovno kao „zastrašujuće igleno oko“ („pinhole eye“). Promjer oka je iznosio samo 15 kilometara. Takvi uragani najčešće postanu vrlo snažni. Primjer je bio čuveni uragan Wilma iz 2005. godine s okom promjera od samo 2.8 kilometara. Wilma je s tlakom od 882 mb još uvije najsnažniji atlantski uragan u znanoj povijesti (prema kriteriju najnižeg tlaka).

Nakon prolaska preko Dominice uragan Maria je tek malo „oslabio“. A to znači da je kratkotrajno postao uragan četvrte kategorije s stalnim najjačim vjetrovima od 250 km/h. Ali tijekom utorka uragan ponovno  jača u idealnim atmosferskim i oceanskim uvjetima. Maria je ponovno uragan pete kategorije jakosti s vjetrovima od 260 km/h (ponavljamo, to nisu udari, nego najveća brzina stalnih vjetrova u najjačem dijelu uragana). Tlak u središtu uragana se spustio na 927 mb (izvješće od 18:00 UTC). Tako snažan uragan se približava karipskom otoku St. Croix te Puerto Ricu. Jedino što može, prije  direktnog udara na spomenute otoke (koji se očekuje tijekom srijede ujutro po lokalnom vremenu), malo „oslabiti“ uragan je tzv. proces zamjene očnog zida. Taj proces modeli teško prognoziraju i uragan „očni zid“ oko „oka“ zamjenjuje s drugim većim „očnim zidom“. Iako brzina najjačih vjetrova tada malo oslabi, poveća se radijus oko centra u kojemu pušu uraganski vjetrovi.

Puerto Rico gotovo sigurno prijete katastrofalne posljedice nakon udara uragana Maria. U znanoj povijesti taj karipski otok je doživio samo jedan direktan udar uragana pete kategorije. Bilo je to još 1928. godine. Taj uragan je ubio 328 osoba. Otok su u znanoj povijesti (od 1851. godine) pogodila i samo dva uragana kategorije 4 (1899. i 1932 godine). Zadnja dva snažna uragana (kategorije 3) su pogodila Puerto Rico 1989. godine  (uragan Hugo) i 1998. godine (Georges).

Podsjetimo da je uragan Irma prošao sjevernije od Puerto Rica prije dva tjedna.  Milijun ljudi je ostalo bez struje, palo je i do 600 litara kiše uz veliku štetu. A Maria bi trebala direktno prijeći preko otoka.

Nakon Puerto Rica Maria će krenuti prema sjeveroistoku i trebala bi proći malo sjevernije od Bahama. Zasad je izgledno da neće krenuti prema istočnim obalama SAD-a, ali je i nesigurnost putanje za period veći o nekoliko dana velika.

Položaj i prognoza putanje i intenziteta uragana Maria (19.9.2017)

slika

Satelitska animacija kretanja uragana Maria nakon što je pogodio Dominicu (19.9.2017)

slika

Satelitska slika oka uragana Maria ispred karipskog otoka Dominicana, 18.9.2017.

Komentari

Share This Article

Related News

Atlantik: Uragan Lorenzo (kategorija 5) postavlja nove rekorde; potonuo brod
Uragan Dorian devastirao sjever Bahama
Uragan Dorian pogodio Bahame s vjetrovima od 295 km/h: Izjednačen rekord iz 1935. godine

O Autoru

Ned