Sunday, Jul. 5, 2020

Marie: Uragan pete kategorije na istočnom Pacifiku; Cristobal na Atlantiku

Autor:

|

24.08.2014

|

Kategorije:

Marie: Uragan pete kategorije na istočnom Pacifiku; Cristobal na Atlantiku

Posljednja dekada kolovoza i prva polovica rujna klimatološki su vrhunac sezone uragana i na Atlantiku i na istočnom Pacifiku. Ove godine je osobito aktivno na istočnom Pacifiku.

Meteorološka priča dana na tropskim morima je eksplozivno jačanje uragana Marie na istočnom Pacifiku.  Ispred pacifičkih obala Meksika u četvrtak 22. kolovoza nastala je 14. tropska oluja sezone, koja je nakon 24 sata postala i uragan prve kategorije s vjetrovima stalne brzine od 120 km/h.  Potom je  u slijedeća 24 sata uragan, u idealnim  atmosferskim i oceanskim  uvjetima  brzo jačao i u nedjelju ujutro je već to bio uragan četvrte kategorije s vjetrovima stalne brzine od 215 km/h.  Uragan je nastavio jačati i po posljednjem izvješću američkog centra za uragane (od 21:00 UTC) riječ je o uraganu najveće, pete kategorije jakosti s prosječnim vjetrovima od  260 km/h.   Tu bi snagu trebao zadržati i slijedećih 12 sati, a potom se prognozira postupno slabljenje.  Tlak u središtu uragana iznosi 918 mbara.

Prvi je to uragan pete kategorije na istočnom Pacifiku u zadnje četiri godine. Zadnji je puta na istočnom Pacifiku uragan pete kategorije nastao u lipnju 2010. godine (uragan Celia).

Uragan se nalazi oko 800 kilometara jugozapadno od meksičkog poluotoka Baja California, i ne kreće se prema obalama Meksika, već se giba prema otvorenom oceanu.  Tijekom ponedjeljka se očekuje daljnje jačanje uragana, a potom bi počeo brzo slabiti.

Ipak se njegov utjecaj osjeća na većem dijelu pacifičke obale Meksika. Najveću opasnost za kupače i surfere predstavljaju uzburkano more, veliki valovi i jake struje.  Kako je riječ o velikom uraganu, dotok vlažnog zraka na sjeverozapad Meksika i susjedni dio SAD-a će biti pojačan, pa se očekuje obilnija kiša.

 

Položaj i prognoza intenziteta i putanje uragana Marie (24.8.2014, 21.00 UTC)

slika

Satelitska snimka uragana Marie (24.8.2014. 20:00 UTC)

 slika

slika

I na Atlantiku kraj kolovoza donosi novu tropsku oluju. Nad južnim Bahamima danas je formirana tropska oluja nazvana Cristobal. Riječ je o trećoj  ovogodišnjoj tropskoj oluji na Atlantiku. Cristobal će Bahamima donijeti obilniju kišu.  Cristobal donosi vjetrove od 75 km/h i slijedećih se dana očekuje postupno jačanje pa bi sredinom tjedna Cristobel postao i uragan prve kategorije. Kretati će se prema sjeveru, uz istočnu obalu SAD-a, ali bez direktnog utjecaja, U drugom dijelu tjedna Cristobal bi se trebao uputiti dalje na otvorene vode sjevernog Atlantika.

Položaj i prognoza intenziteta i putanje tropske oluje Cristobal (24.8.2014, 21.00 UTC)

 slika

Satelitska snimka tropske oluje Cristobal

slika

Na zapadnom Pacifiku već dva tjedna traje zatišje, a nema ni naznaka formiranja novih tropskih oluja u slijedećih nekoliko dana.

Komentari

Share This Article

Related News

Atlantik: Uragan Lorenzo (kategorija 5) postavlja nove rekorde; potonuo brod
Uragan Dorian devastirao sjever Bahama
Uragan Dorian pogodio Bahame s vjetrovima od 295 km/h: Izjednačen rekord iz 1935. godine

O Autoru

Ned