Sunday, Mar. 29, 2020

Medicane Numa (Zenon) pogodio Grčku

Autor:

|

19.11.2017

|

Kategorije:

Medicane Numa (Zenon) pogodio Grčku

Dijelovi Grčke ovog su tjedna doživjeli ekstremne meteorološke prilike. Najgore je bilo sredinom tjedna kada je  u poplavama i bujicama nakon obilnih pljuskova u predgrađima Atene život izgubilo najmanje 19 osoba. Ti su se pljuskovi nad Grčkom razvili zbog pritjecanja vlažnog i nestabilnog zraka s južnog Sredozemlja kao posljedica ciklona koja se sredinom tjedna nalazila nad Tirenskim morem. Riječ je o cikloni koja se prije tjedan formirala nad Genovskim zaljevom te se je potom premještala prema jugu Italije.  Ciklonalni centar se tijekom petka premjestio preko Sicilije nad Jonsko more te je, kako se danima prognoziralo poprimio i  obilježila tropskog sustava odnosno formiran je  tzv. medicane.

Taj je medicane nazvan Numo od strane berlinskog Instituta za meteorologiju (pod tim imenom je ciklona praćena cijeli protekli tjedan), dok je u Grčkoj imenovan kao Zenon. Medicane je u noći od subote na nedjelju pogodio zapadne obale Grčke te se potom brzo premještao prema istoku uz slabljenje.

Najjači udar vjetra od 108 km/h je, prema podacima grčkog meteorološkog zavoda (twitter.com/meteogr) zabilježen u mjestu Kipouria. Izmjeren je i 10 minutni prosjek od 90 km/h. takva stalna brzina vjetra odgovara snazi tropske oluje. Većih dojava o šteti od olujnog vjetra nema. Formiralo se i nekoliko pijavica.

Medicane Numo (Zenon) je svakako vrlo zanimljiv meteorološki fenomen. Satelitske snimke od protekla dva dana zorno pokazuju da je bilo riječ o cikloni s tropskim obilježjima. Za područje Mediterana ne postoji službeni popis imena za (sub)tropske sustave, pa se (kao u aktualnom slučaju) pojavi više različitih naziva.

Putanja medicanea Zenon 17.-18.11.2017. – Izvor: twitter.com/meteogr

slika

U nastavku donosimo galeriju satelitskih snimki medicanea Numa/Zenon 18.11.2017.

slika

slika

slika

slika

slika

 

 

 

 

Komentari

Share This Article

Related News

Atlantik: Uragan Lorenzo (kategorija 5) postavlja nove rekorde; potonuo brod
Uragan Dorian devastirao sjever Bahama
Uragan Dorian pogodio Bahame s vjetrovima od 295 km/h: Izjednačen rekord iz 1935. godine

O Autoru

Ned