Wednesday, Jun. 19, 2019

Medicane Xenophon (Zobras)

Autor:

|

27.09.2018

|

Kategorije:

Medicane  Xenophon (Zobras)

U južnom Sredozemlju, ispred obala Libije danas je počela jačati ciklona, za koju se već danima predviđa da će nad Jonskim morem ovog vikenda poprimiti i tropske karakteristike. Takve sredozemne ciklone koje poprimaju i tropska obilježja često se nazivaju  mediteranskim uraganima (mediterranean hurricane ili medicane), iako u njima brzina vjetrova ne dostiže uvijek razine potrebne da se sustav okarakterizira uraganskim. Jave se obično dva do tri slučaja godišnje. Medicanei, poput tropskih ciklona, ne sadrže fronte već  imaju specifični oblik s okom u središtu oko kojeg se nalaze jake grmljavinske oluje.

Grčki meteorološki zavod je  aktualni medicane nazvao Xenophon, a europski meteorološki portali su ga nazvali Zorbas.

Sredinom petka, 28. rujna medicane će se nalaziti usred Jonskog mora, a prognostički modeli su složni da će udari vjetra iznositi od 90 do 110 km/h. Tijekom subote će se središte ciklona premještati preko južne Grčke ili između poluotoka Peloponeza i Krete. Vrlo je izgledno da će se na udaru jakih vjetrova i obilne kiše naći i jug Grčke i Kreta. Udari vjetra će dosezati brzine od 120 do 150 km/h.  Prognostički modeli predviđaju i više od 200 litara kiše, lokalno čak i do 500 litara, a to znači da su izgledne bujične poplave.

Tijekom nedjelje medicane bi se trebao preko Egejskog mora premještati prema obalama zapadne Turske, gdje se također očekuju obilne oborine i jaki vjetrovi.

Prognozirana putanja i područje (označeno crveno) koje će pogoditi medicane Xenophon – izvor: meteo.gr

Komentari

Share This Article

Related News

Ekstremna toplina na sjeverozapadu Rusije: 31°C nadomak Arktika;  Vrlo vruće u Portugalu
Arktik – fenomen plavog oceana
Indija: Milijuni ljudi evakuirani ispred potencijalno katastrofalnog tropskog ciklona Fani

O Autoru

Ned