Monday, Aug. 3, 2020

Meksiko: Dvostruka tropska prijetnja

Autor:

|

03.09.2014

|

Kategorije:

Meksiko: Dvostruka tropska prijetnja

Nakon kraćeg zatišja krajem kolovoza i prvog dana rujna, ponovno su se „probudili“ i tropski Atlantik i istočni Pacifik. Na udaru dva tropska sistema nalazi se Meksiko, i sa atlantske i pacifičke strane.

U prvim satima utorka je u jugozapadnom dijelu Meksičkog zaljeva brzo nastala tropska oluja nazvana Dolly.  Oluja je već u utorak navečer ušla na kopno sjeveroistočne obale Meksika.  U trenutku ulaska na kopno Dolly su pratili vjetrovi prosječne brzine od 75 km/h pa šteta od vjetra nije velika. Ulaskom na kopno vjetar je oslabio i Dolly je postala tropska depresija, a ubrzo zatim se pretvorila i u tropsku kišnu oluju.   Glavnu opasnost predstavlja obilna kiša.  Radarske snimke pokazuju da je duž sjeverne atlantske obale Meksika i dalje prema unutrašnjosti pala veća količina kiše.  Već stižu izvještaji o poplavama, a u mnogim mjestima duž obale su u srijedu zatvorene škole.

Na širem području sjeveroistočnog Meksika se očekuje da će ukupno pasti od 170 do 300 litara kiše, a lokalno bi ukupna količina kiše mogla premašiti i 500 litara. Tako velike količine mogu dovesti do poplava i odrona.

Na pacifičkoj je strani u utorak formirana tropska oluja Norbert.  Oluja brzo jača u povoljnim oceanskim (temperatura  oceana je 29.5°C), i atmosferskim uvjetima te bi do kraja srijede trebao postati  i uragan prve kategorije. Uragan će se slijedećih dana kretati uz  sjeverozapadnu, pacifičku obalu Meksika, tako da će njegovi vanjski rubovi zahvaćati i kopno.  Tijekom vikenda bi uragan Norbert trebao prolaziti  vrlo blizu uz obale poluotoka Baja California.  Tada bi Norbert, prema posljednjim prognozama mogao biti i snažan uragan druge kategorije.  Službena prognoza ne očekuje da će uragan svojim centrom doći do kopna, ali će biti dovoljno blizu da donese opasne meteorološke prilike duž Baja Californie.

Američki Centar za uragane naglašava da postoji i mogućnost da uragan Norbert u slijedeća 24 sata ojača i znatno više od službene prognoze.

Prije godinu  dana Meksiko su također istodobno pogodila dva tropska sistema, ali tada su posljedice bile vrlo teške.  Sredinom rujna prošle godine, u razmaku od jednog dana su atlantski uragan Ingrid i pacifički uragan Manuel ušli na kopno Meksika. Ukupno je u poplavama i odronima poginulo 146 osoba.  Počinjena je šteta u iznosu od 5.7 milijardi dolara. Na sreću, takav scenarij se neće desiti s „parom“ Dolly-Norbert.

Naslovna slika: Satelitska snimka tropskiih oluja Dolly i Norbert snimljena u utorak 2.9.2014. poslijepodne

Komentari

Share This Article

Related News

Atlantik: Uragan Lorenzo (kategorija 5) postavlja nove rekorde; potonuo brod
Uragan Dorian devastirao sjever Bahama
Uragan Dorian pogodio Bahame s vjetrovima od 295 km/h: Izjednačen rekord iz 1935. godine

O Autoru

Ned