Friday, May. 29, 2020

Meranti: Supertajfun pete kategorije prijeti Tajvanu i Kini

Autor:

|

12.09.2016

|

Kategorije:

Meranti: Supertajfun pete kategorije prijeti Tajvanu i Kini

Nad sjeverozapadnim Pacifikom danas je tajfun Meranti prošao kroz tzv. proces „rapidne intenzifikacije“ i postao supertajfun najviše pete kategorije jakosti.  U 24 sata je prosječna stalna brzina najjačih vjetrova oko centra tajfuna porasla sa 137 km/h na čak 290 km/h. Da bi tropski sistem dobio status najviše pete kategorije jakosti prosječna brzina najjačih vjetrova treba biti viša od 250 km/h.

Meranti je najjači tropski  sistem na Sjevernoj polutki ove godine te četvrti tropski sistem pete kategorije na Zemlji.   Satelitska mjerenja pokazuju da u dijelovima supertajfuna kiša pada intenzitetom od 300 mm na sat.

Opasan tajfun se nalazi sjeveroistočno od Filipina i kreće se prema jugu Tajvana.  Tajfun bi mogao direktno pogoditi krajnje jugoistočne obale Tajvana. Međutim neki prognostički modeli predviđaju da će centar tajfuna proći južnije od Tajvana.  Na udaru tajfuna mogao bi se naći drugi po veličini najveći grad na Tajvanu, Kaoshiung. Na širem gradskom području živi oko 3 milijuna stanovnika. Utjecaj tajfuna će se sredinom tjedna osjetiti i na sjeveru Filipina. U drugom dijelu tjedna tajfun će pogoditi i jugoistočne obale Kine.

Jug Tajvana je početkom srpnja ove godine već pogodio snažan tajfun. Bio je to supertajfun Nepartak koji je na obale Tajvana ušao s prosječnim vjetrovima od 240 km/h, a samo 12 sati prije ulaska na kopno je bilo riječ o supertajfunu pete kategorije s vjetrovima od 257 km/h.  Na Tajvanu je Nepartak usmrtio 3 osobe. Kasnije je, iako oslabljen na tropsku oluju na istoku Kine prouzročio poplave koje su usmrtile 108 osoba.

Uz Meranti, već je nastala nova tropska oluja nad zapadnim Pacifikom. Očekuje se njeno brzo jačanje i nastanak novog tajfuna (biti će nazvan Rai). Taj bi tajfun  krajem tjedna mogao pogoditi jug Japana.

Prognoza putanje i intenziteta supertajfuna Meranti (12.9.2016).

 slika

Satelitska  snimka i  animacija jačanja supertajfuna Meranti (12.9.2016.)

slika

slika

Komentari

Share This Article

Related News

Atlantik: Uragan Lorenzo (kategorija 5) postavlja nove rekorde; potonuo brod
Uragan Dorian devastirao sjever Bahama
Uragan Dorian pogodio Bahame s vjetrovima od 295 km/h: Izjednačen rekord iz 1935. godine

O Autoru

Ned