Monday, Jul. 6, 2020

„Meteorološka bomba“ Stella: Najjača zimska oluja sezone pogodila sjeveroistok SAD-a

Autor:

|

14.03.2017

|

Kategorije:

„Meteorološka bomba“ Stella: Najjača zimska oluja sezone pogodila sjeveroistok SAD-a

 

Istočnu polovicu SAD-a ovih je dana zahvatio snažan zimski udar.  Zimska oluja, nazvana Stella je tijekom nedjelje i ponedjeljka najprije zahvatila američki Srednji zapad i dio jugoistoka. U Chicagu je u utorak ujutro izmjereno 15 cm snijega, čime je prekinut rekordno dugi niz dana bez  snijega na tlu (najmanje 2.5 cm), koji je započeo još tijekom Božića prošle godine. U povijesti meteoroloških mjerenja u Chicagu (od 1871. godine) još nikad, do ove godine nije zabilježeno da u siječnju i veljači u Chicagu  ne padne snijeg. Snijeg je tijekom prošlog vikenda zabijelio i dijelove južnih država (Arkansas, Tennesse). Padao je i u Južnoj Karolini, u gradu Columbus

U noći od ponedjeljka na utorak i tijekom utorka oluja Stella je naglo jačala ispred sjeveroistočne obale SAD-a. U samo 18 sati (do utorka u 14 sati po lokalnom vremenu) tlak središta u središtu ciklone je pao za 26 mb (od 1007 mb na 981 mb). Time je Stella i službeno postala tzv. „meteorološka bomba“. Naime, taj naziv se koristi za one ciklone u čijem središtu tlak zraka padne za najmanje 24 mbara u jednom danu tj. tijekom 24 sata.

I prije nego je snijeg počeo padati (u noći od ponedjeljka na utorak) u saveznim državama New York, New Jersey, Maryland i Virginia je proglašeno izvanredno stanje. Nastava u školama je otkazana, otkazano je i na tisuće avionskih letova. U utorak je otkazano čak 5400 letova. Samo na aerodromu Newark otkazano je više od 1000 letova.

Iako u najvećim gradovima tog područja nije palo onoliko mnogo snijega koliko se prognoziralo, ekstremne količine snijega su pale u unutrašnjosti sjeveroistoka SAD-a. Na velikom području od Virginie do Maina je već  palo od 30 do 60 cm snijega. Prema podacima dostupnim sa američkih meteoroloških portala najviše snijega je (do utorka u 15 sati po lokalnom vremenu) palo u gradu Damascus u Pennsylvaniji, čak 76 cm. U Norwichu (država New York) pao je 61 cm snijega, a u Vernonu (New Jersey) 48 cm. U gradu Binghamton (država New York) je u samo 4 sata palo 30 cm snijega.

U Central Parku u New Yorku je palo 18 cm snijega, što je ipak znatno manje od količine koja se prognozirala (od najmanje 28 do najviše 58 cm snijega).  Razlog tome je što je  grad New York bio na samom rubu najintenzivnijih oborina. Tako je u gradiću Highland Lakes, pedesetak kilometara sjeverozapadno od Manhattana palo 37 cm snijega, od čega 11.4 cm u samo jednom satu.

Kad se zbroje svi podaci o napadanom snijegu, izgledno je da će Stella biti zapamćena kao jedna od najjačih snježnih oluja u mjesecu ožujku na sjeveroistoku SAD-a.

Obilne snježne oborine praćene su i jakim sjeveroistočnim vjetrom, tako da u mnogim područjima vladaju uvjeti mećave (tzv. blizzard). Na desetine tisuća stanovnika je zbog rušenja dalekovoda i stabala ostalo bez struje.  Obalna područja New Jerseya su poplavljena. Na širem području Washingtona i Baltimorea je tijekom dana, nakon snijega padala i ledena kiša.

Sredina tjedna donosi istočnoj polovici SAD-a vrlo niske temperature koje će napraviti dosta štete na vegetaciji koja je ove godine nakon blage zime uranila nekoliko tjedana. Sredinom tjedna se temperature ispod nule očekuju sve do sjevernih granica Floride na jugoistoku SAD-a.

Centar oluje Stella se u utorak navečer nalazi ispred sjeveroistočnih obala SAD-a

Komentari

Share This Article

Related News

Atlantik: Uragan Lorenzo (kategorija 5) postavlja nove rekorde; potonuo brod
Uragan Dorian devastirao sjever Bahama
Uragan Dorian pogodio Bahame s vjetrovima od 295 km/h: Izjednačen rekord iz 1935. godine

O Autoru

Ned