Sunday, Jul. 5, 2020

Miran tjedan s dosta sunca, za vikend manja promjena uz južinu

Autor:

|

16.02.2015

|

Kategorije:

Miran tjedan s dosta sunca, za vikend manja promjena uz južinu

Ušli smo u drugi dio veljače, posljednjeg mjeseca klimatološke zime. Iako je u dane vikenda za nama bilo južine, kiše u većini predjela nije bilo, ili su pale manje količine oborina ponegdje na Jadranu. Novi tjedan kao da će biti preslika prethodnog. Veći dio tjedna bit će suho, uz obilje zimskog sunca. Naravno, u unutrašnjosti takvo vrijeme može uzrokovati maglu i nisku naoblaku koja smanji broj sunčanih sati. Tek u dane vikenda možemo očekivati prolaznu južinu i nešto kiše, vjerojatnije na Jadranu i u gorskim krajevima.

Naslovna fotografija: Boris Kačan

JADRAN:

Ponedjeljak donosi promjenjivo s izmjenama sunčanih i oblačnih razdoblja. Iako će u većini predjela biti suho, uglavnom je ujutro u Dalmaciji lokalno moguća kiša, osobito na otvorenom moru, gdje može i zagrmiti. Puhat će umjereno, na otvorenom moru i jako jugo, a na sjevernom Jadranu bura koja će podno Velebita biti jaka. Krajem dana i u Dalmaciji postupno okretanje vjetra na levant i buru. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 1 do 5°C, uz obalu i na otocima od 7 do 11°C. Najviše dnevne temperature većinom od 10 do 15°C.

U utorak pretežno sunčano. Samo će u podvelebitskom kanalu biti promjenjive naoblake. U Dalmaciji će puhati slaba do umjerena bura, u sjevernom dijelu navečer ponegdje i pojačana. Na sjevernom Jadranu umjerena do jaka bura koja će krajem dana podno Velebita ojačati na olujnu. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 0 do 4°C, uz obalu i na otocima od 5 do 10°C. Najviše dnevne temperature većinom od 10 do 15°C.

Srijeda donosi pretežno sunčano, ponegdje i vedro vrijeme. U Dalmaciji će puhati slaba do umjerena bura, popodne prolazno sjeverozapadnjak koji će biti jači prema otvorenom moru. Na sjevernom Jadranu umjerena do pojačana bura koja će podno Velebita i dalje imati olujne udare. Bit će malo hladnije. Minimalne jutarnje temperature zraka od -2 do 2°C, uz obalu i na otocima od 2 do 7°C. Najviše dnevne temperature većinom od 8 do 13°C.

Stabilno i pretežno sunčano vrijeme nastavit će se tijekom četvrtka. Ujutro će puhati slaba do umjerena bura, podno Velebita pojačana. Danju će bura biti u slabljenju i u većini predjela okrenuto će na slab do umjeren sjeverozapadnjak koji će popodne na otvorenom moru Dalmacije biti pojačan do jak. Minimalne jutarnje temperature zraka od -4 do 0°C, uz obalu i na otocima od 1 do 6°C. Najviše dnevne temperature većinom od 8 do 13°C.

Djelomično sunčano i suho bit će i tijekom petka. Ponegdje prolazno može biti povećane naoblake. Noću će biti tiho ili uz slabu buru, danju će zapuhati slab jugozapadnjak. Jutro će biti malo toplije u odnosu na prethodne dane, najviše dnevne temperature većinom od 10 do 15°C.

Promjenjivo oblačno sa sunčanim razdobljima bit će tijekom subote. Promjenjivije vrijeme u odnosu na prethodne dane uvjetovat će približavanje ciklone, no ona prema aktualnim prognostičkim materijalima ne bi trebala donijeti jaču promjenu vremena. Samo će ponegdje pasti malo kiše, većinom u Dalmaciji, osobito u drugom dijelu dana u južnoj. Malo snijega bit će samo u višem gorju. Puhat će umjereno jugo i levant, sjevernije od Senja bura. Najviše dnevne temperature u zaobalju od 7 do 10°C, uz obalu i na otocima od 10 do 13°C.

Djelomično sunčano s promjenjivom naoblakom bit će tijekom nedjelje. Suho će biti na sjevernom Jadranu, a u Dalmaciji još u početku postoji mogućnost za kišu ili pljusak s grmljavinom, osobito na otvorenom moru. Puhat će većinom slaba do umjerena bura, još samo u početku na jugu Dalmacije jugo. Temperature bez veće promjene ili malo više.

KOPNO:

U ponedjeljak stabilno i suho pod utjecajem anticiklone. Vjetar će biti slab. Dodajmo da je u jutarnjim satima mjestimice moguća magla ili niska naoblaka koja se može i dulje zadržati, prije svega u Hrvatskom zagorju. Jutarnja temperatura zraka većinom od -4 do +2°C, a najviša dnevna uglavnom od 5 do 10°C, ovisno o količini sunca, u gorju malo hladnije. Biometeorološka situacija će biti većinom povoljna pa će meteoropatima i kroničnim bolesnicima odgovarati ovakvi vremenski uvjeti.

U utorak bi trebalo biti stabilno i suho pod utjecajem anticiklone te malo hladnije. Jutro će biti hladno uz mraz, a danju ugodno. Vjetar će biti slab do umjeren istočni i sjeveroistočni. Dodajmo da je u jutarnjim satima mjestimice moguća magla ili niska naoblaka koja se može i dulje zadržati. Jutarnja temperatura zraka većinom od -5 do 1°C, a najviša dnevna uglavnom od 2 do 7°C, ovisno o količini sunca. Najviše oblaka u Lici i Gorskom kotaru gdje nisu isključene vrlo slabe oborine u tragovima. Biometeorološka situacija će biti većinom povoljna pa će meteoropatima i kroničnim bolesnicima odgovarati ovakvi vremenski uvjeti.

U srijedu suho i pretežno sunčano, ujutro uz moguću maglu i nisku naoblaku koja s ponegdje može i dulje zadržati. Vjetar slab, ponegdje do umjeren istočni i sjeveroistočni. Jutarnja temperatura od -8 do -2°C, a tijekom dana uglavnom od 1 do 6 Celzijevih stupnjeva.

I u četvrtak bi trebalo biti suho i mirno. Jutro hladno uz mraz i minimalnu temperaturu od -5 do -1°C, po gorskim kotlinama naravno i nižu, a danju uz dulja sunčana razdoblja vjerojatno idemo malo iznad 5 Celzijevih stupnjeva. Vjetar će biti slab pa je ujutro moguća sumaglica i magla ili niski oblaci.

Čini se da će sličan tip vremena ostati i tijekom petka. Jutro će biti hladno s mrazom, ali će se temperatura ipak malo približiti nuli. Najviše dnevne temperature bi uz puno sunca trebale malo porasti jer će zajužiti. Vjerojatno ćemo poslijepodne mjeriti 6 do 10 Celzijevih stupnjeva.

Za vikend još toplije, ali i malo promjenjivije. U našoj blizini bit će ciklona koja će donijeti više oblaka, a u nedjelju možda i kišu. Kiša će biti vjerojatnija u gorskim i zapadnijim krajevima, ali čini se da je neće biti puno. Ako se ostvare prognostički materijali koji su dostupni u trenutku izrade ove prognoze, do nedjelje bi temperatura mogla biti blizu 15 Celzijevih stupnjeva, osobito u Slavoniji. Moglo bi nam zamirišati na proljeće. Krajem nedjelje i u ponedjeljak bi temperatura mogla pasti za koji stupanj, ali ništa zimsko.

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Kristijan Božarov