Saturday, Aug. 8, 2020

Moguć novi svjetski rekord za najniži tlak: 860 mb??

Autor:

|

02.11.2017

|

Kategorije:

Moguć novi svjetski rekord za najniži tlak: 860 mb??

U listopadskom  izdanju  časopisa Weather (mjesečnik kojeg izdaje Britansko kraljevsko meteorološko društvo) objavljen je članak u kojem se navodi da se tlak zraka u centru super tajfuna Haiyan 7. studenog 2013. godine spustio do  860 mb.  Haiyan je prije tri godine pogodio Filipine, a neposredno pred ulazak na kopno je dosegnuo svoj maksimum.  Haiyan je razorio središnji dio Filipina, usmrtivši najmanje 6300  osoba, a 1074 osobe se smatraju nestalima.

Direktnih mjerenja tlaka i vjetra pomoću istraživačkih zrakoplova u tajfunu Haiyan nije bilo, ali se kao službeni podatak navodi da se tlak spustio do 895 mb. Taj je podatak dobiven korištenjem metode koja povezuje najveću stalnu brzinu vjetra (za Haiyan se navodi podatak od  315 km/h) i tlak u središtu (tzv. „oku“ tajfuna).  Naime, od 1987. godine se ne vrše letovi zrakoplova za istraživanje tajfuna nad zapadnim Pacifikom, pa se maksimalne prosječne brzine vjetra i tlak u središtima tajfuna procjenjuju različitim metodama.

Ukoliko se podatak o 860 mb prihvati kao služben, biti će to novi svjetski rekord za najniži tlak zraka izmjeren ili procijenjen na površini Zemlje. Službeno se i dalje (podaci Svjetske meteorološke organizacije) najnižim tlakom zraka izmjerenim na površini Zemlje smatra tlak od 870 mb koji je 12. listopada 1979. godine izmjeren u centru tajfuna Tip nad sjeverozapadnim Pacifikom.

Članak  objavljen u časopisu Wetaher potpisuju znanstvenici Karl Hoarau, Mark Lander, Rosalina De Guzman, Chip Guard, i Rose Barba. Oni su analizirali podatke s meteorološke postaje Guiuan na filipinskom otoku  Samar kojeg je super tajfun Haiyan direktno pogodio.  Na toj postaji je, u posljednjem mjerenju,  prije nego što ju je Haiyan uništio, izmjeren tlak od 910 mb. Tada je centra tajfuna bio udaljen 28 km.

Spomenuti znanstvenici su do tlaka od 860 mb došli na način da su usporedili Haiyan s dva snažna tropska sustava u kojima su i tlak i brzina vjetra direktno izmjereni, a ne procijenjeni tj. izračunati na temelju satelitskih snimki. Riječ je o uraganu Patricia (listopad 2015. nad istočnim Pacifikom) i supertajfunu Megi (listopad 2010. nad zapadnim Pacifikom).  Tajfun Megi je, kao dio specijalnog istraživanja tajfuna bio istraživan zrakoplovima.  Tlak u središtu uragana Patricia se spustio do 872 mb, a gradijent tlaka je iznosio 8.2 mb po kilometru na udaljenosti do 9 km od središta. Megi je bio površinom veći tajfun od Patricije i s najnižim tlakom od 890 mb, te gradijentom tlaka koji je bio  upola manji od onog u uraganu Patricia.

Koristeći te podatke (tajfun Haiyan je po veličini bio „sličniji“ tajfunu Megi nego uraganu Patricia) znanstvenici su razradili tri moguća scenarija  da bi odredili najniži tlak u središtu tajfuna Haiyan, polazeći od izmjerenog tlaka od 910 mb na udaljenosti od 28 km od središta. Uzeli su u obzir da se tlak prema središtu smanjivao stopom od 3.5 mb/km, 4.0 mb/km i 4.5  mb/km. U sva tri slučaja su dobili  tlak manji od 870 mb.  Po srednjem scenariju (gradijent tlaka od 4.0 mb/km) tlak  zraka u središtu Haiyana je dosegnuo 861 mb, što je zaokruženo na 860 mb.

Hoće li Svjetska meteorološka organizacija (WMO)  razmotriti ovu najnoviju studiju ostaje da se vidi. Moguće je da WMO provede novo vlastito istraživanje super tajfuna Haiyan. Iako nije bilo direktnih mjerenja u središtu tajfuna, Haiyan je jedan od rijetkih tropskih sustava koji su svoj maksimalni intenzitet dosegnuli neposredno pred ulazak na kopno. I izmjeren je tlak zraka od 910 mb na udaljenosti od 28 km od centra tajfuna. A to je podatak koji je bio polazišna osnova i za studiju objavljenu u časopisu Weather.

Satelitska snimka ulaska super tajfuna Haiyan na obale Filipina, 7.11.2013. Snimka je napravljena 30 minuta nakon što je izmjeren tlak od 910 mb, na udaljenosti od 28 km od središta tajfuna

Komentari

Share This Article

Related News

Atlantik: Uragan Lorenzo (kategorija 5) postavlja nove rekorde; potonuo brod
Uragan Dorian devastirao sjever Bahama
Uragan Dorian pogodio Bahame s vjetrovima od 295 km/h: Izjednačen rekord iz 1935. godine

O Autoru

Ned