Friday, Jan. 22, 2021

Moguća zamjena za Crometeo WRF: Pogledajte produkte NMMB modela!

Autor:

|

15.02.2016

|

Kategorije:

Moguća zamjena za Crometeo WRF: Pogledajte produkte NMMB modela!

Piše: prof. IVAN TOMAN

Napretkom računalne tehnologije numeričko modeliranje atmosfere postaje sve dostupnija opcija za lokalno prognoziranje vremena objektivnim putem. Ukratko, riječ je o numeričkom rješavanju niza dinamičkih jednadžbi i fizikalnih parametrizacija kojima se nastoji opisati ponašanje atmosfere na računalu razumljiv način i zatim pokrenuti to računalo na setu inicijalnih podataka da simulira promjenu stanja atmosfere tokom vremena u malim vremenskim koracima. Rezultat takve simulacije je u pravilu predviđeno stanje atmosfere u nekom budućem trenutku, koje se onda prikazuje grafičkim programima u obliku različitih karata i dijagrama i prvenstveno služi prognostičaru za postavljanje vremenske prognoze. Osim hardvera koji je nužan za takvo predviđanje vremena potreban je i softver kojeg “udomaćeno” nazivamo prognostički model. Popularna su open source rješenja koja sežu još u 90-te godine razvojem regionalnog ETA modela koji se među prvima mogao pokrenuti na osobnim računalima, preko NMM i ARW modela temeljenim na WRF platformi pa do najnovijeg NMMB modela na NEMS softverskoj platformi.

Zanimljivo je kako dio vodećeg tima znanstvenika koji u SAD-u godinama razvijaju sve gore navedene atmosferske modele čine i ljudi s naših prostora i to u prvom redu Zaviša Janjić i Ratko Vasić. Proučavajući najnoviji izvorni kod, čini se kako su iz WRF-NMM i WRF-ARW, kao i globalnog GFS modela preuzeti njihovi najbolji dijelovi, dodatno prilagođeni i poboljšani za rad na novoj platformi i na taj način pretočeni u novi model – NEMS NMMB. NMMB u sebi tako ima “ugrađeno” 20-tak godina iskustva u razvoju rješenja numeričkog modeliranja atmosfere i predstavlja time dosad najnapredniji paket za te zadatke.

Pogledajmo malo po čemu je NMMB poseban u odnosu na prethodnike, bez (pre)dubokog ulaženja u tehnički aspekt. Kratica NMMB dolazi od Nonhydrostatic Multiscale Model on B-grid. I dok su prethodnici iz WRF paketa također bili nehidrostatički modeli (naprednije rješenje od hidrostatičke izvedbe), radili su na posve drugačijem gridu. Grid je mreža točaka u modelu u kojima se računaju fizikalni parametri atmosfere poput brzine i mase. Dok WRF-ARW model koristi C-grid, WRFNMM je koristio malo drugačiji raspored točaka, E-grid. NEMS-NMMB radi na B-gridu koji je u svojoj biti sličan E-gridu, zarotiranom za 45°. B-grid ima niz prednosti, poput jednostavnosti održavanja, brzine kalkulacija itd. Od starog NMM modela u novoj je verziji ostala svakako njegova robusnost, a od ARW modela su preuzete određene fizikalne i dinamičke sheme koje dosad nije bilo moguće koristiti unutar starog NMM modela.

Iako “nov”, NMMB zapravo nije toliko nov da bi ga mogli smatrati nedovršenim bugovitim produktom. Naime, NMMB od 2011. godine radi posao američkog NAM sistema (North American Mesoscale Forecast System), kojeg je do tada izvršavao WRF-NMM, a prije 2006. godine ETA model. NMMB je stoga vrlo provjeren i pouzdan softver, a činjenica da nije rasprostranjen kao WRF po svijetu je samo ta što mu nedostaje dokumentacija i vrlo je nezgodan za kompajliranje na generičkim linux računalima.

Od 14. veljače 2016. godine NMMB model testno se koristi od strane MeteoAdriatic.net portala, a produkti se mogu pratiti na ovoj adresi i to je nama prva poznata NMMB regionalna instalacija koja pokriva područje Hrvatske. Inicijalni setup modela je 250×250 točaka domene u gridu 0.06×0.06 stupnjeva sa 50 vertikalnih nivoa, uz integraciju od analize do 60 sati unaprijed, s ulaznim podacima GFS 0.25°. Nakon perioda testiranja, u budućnosti će NMMB vjerojatno zamijeniti WRF-NMM MeteoAdriatic/Crometeo model i raditi paralelno s postojećim WRF-ARW.

Komentari

Share This Article

Related News

Izbor za naj meteo događaj 2020. godine
Obilna kiša na sjevernom Jadranu i u Gorskom kotaru
Proljeće na čekanju

O Autoru

Rade Popadić