Wednesday, Aug. 5, 2020

Montana: U jednom danu temperatura porasla za 45.5°C

Autor:

|

16.02.2018

|

Kategorije:

Montana: U jednom danu temperatura porasla za 45.5°C

U utorak rano ujutro u gradiću Fort Belknap, na sjeveru američke savezne države Montana, izmjerena je minimalna temperatura od -38.3°C. Istog dana poslijepodne temperatura se popela do relativno ugodnih 7.2°C. Time je u manje od 24 sata temperatura porasla za 45.5°C.  U razdoblju od 7 sati i 18 minuta do 8 sati i 18 minuta tog dana, temperatura je porasla od -19°C do -6°C.

Razlog ovako velikom porastu  temperature u kratkom vremenu je topao  i suh  vjetar Chinook, koji se spuštanjem niz padine Stjenjaka još zagrijava i ponekad uzrokuje nagli i veliki porast temperature. Taj vjetar se često naziva i „snjegožderom“ jer se snijeg brzo topi kad on zapuše.

U Montani postoji i gradić koji se zove Chinook u kojem je tijekom utorka u jednom satu temperatura porasla za 20°C.

Zbog ovog vjetra  početkom tjedna za dijelove Montane izdano i upozorenje za tzv. „ blizzard“ iako nije bilo snježnih padalina. Udari  vjetar su dosezali i 100 km/h pa je vidljivost bila zbog snijega koji je vjetar nosio s tla bila smanjena kao da je riječ o snježnoj mećavi.

Poznato je tek nekoliko primjera ovako drastičnih temperaturnih promjena u kratkom vremenu, piše američki meteorološki portal wundergorund.com.

U gradiću Spearfish (Južna Dakota), 22. siječnja 1943. godine u 7:30 sati ujutro temperatura je iznosila -20°C. Samo dvije minute kasnije izmjereno je 7°C. Dakle porast od 27°C u 2 minute.  Malo kasnije tog jutra, u 9 sati temperatura se popela do 12°C, da bi se 27 minuta kasnije spustila opet na -20°C koliko je  bilo izmjereno i 2 sata ranije.  Meteorološki ured u Sioux Fallsu (Južna Dakota) je kao najvjerojatniji uzrok ovakvih  „divljih“ temperaturne promjena naveo brzo miješanje toplog i hladnog zraka u ravnici podno planine Black Hills (Crne planine).

U Oklahoma CItyu je 11. studenog 1911. godine u istom danu izmjerena rekordno visoka i rekordno niska datumska temperatura. Najprije je zatopljenje  prije dolaska hladne fronte  podiglo poslijepodnevnu temperaturu od ljetnih 28.3°C. Potom se u večernjim satima temperatura brzo snižavala, a malo prije ponoći je spustila do -8.3°C. To je pad od 36.6°C u manje od 12 sati. Ta dva datumska temperatura rekorda nisu srušena do danas, a prošlo je više od 100 godina.

U gradu Amarillo (Teksas) u podne 12. prosinca 1919. je izmjereno ugodnih 19.4°C. Sat vremena kasnije temperatura se spustila, zbog prolaska izražene hladne fronte na -5°C, a u 19 sati je izmjereno -17°C.

  1. godine neki stanovnici američke države Oklahoma su u tjedan dana „skočili“ iz oštre zime u ljeto. Najprije je 10. veljače 2011. u gradu Nowata izmjerena temperatura od -35°C, što je najniža temperatura izmjerena u znanoj povijesti u Oklahomi. Nakon što je temperatura slijedećih dana postupno rasla, sedam dana kasnije, 17. veljače je izmjereno 26°C. Potvrđeno je da je taj porast od 61°C najveći sedmodnevni porast temperature u znanoj povijesti Oklahome.

A u američkoj državi Sjeverna Dakota 1936. godine su u razmaku od nekoliko mjeseci izmjerene rekordno niska i rekordno visoka temperatura.  U gradu Parshall 15. veljače 1936. godine je izmjereno -51°C. Pet mjeseci kasnije je u gradu Steele izmjeren apsolutni temperaturni maksimim za Sjevernu Dakotu od 49.4°C.

Iste godine su, oko istih datuma apsolutni temperaturni rekordi zabilježeni i u Južnoj Dakoti.  Najprije je 17. veljače 1936. je je u McIntoshu izmjereno -50°C, a potom 5. srpnja u Gan Valleyu  48.8°C (taj rekord je izjednačen 2006. godine u Fort Pierreu.

Komentari

Share This Article

Related News

Atlantik: Uragan Lorenzo (kategorija 5) postavlja nove rekorde; potonuo brod
Uragan Dorian devastirao sjever Bahama
Uragan Dorian pogodio Bahame s vjetrovima od 295 km/h: Izjednačen rekord iz 1935. godine

O Autoru

Ned