Thursday, Jul. 2, 2020

Mozambik na udaru tropskog ciklona četvrte kategorije

Autor:

|

25.04.2019

|

Kategorije:

Mozambik na udaru tropskog ciklona četvrte kategorije

Sjevernim obale Mozambika tijekom četvrtka u poslijepodnevnim satima pogoditi  će snažan tropski ciklon nazvan Kenneth. Riječ je o ciklonu (naziv za uragane u Indijskom oceanu) četvrte kategorije jakosti. Prema posljednjem službenom izvještaju prosječna brzina najjačih vjetrova oko središta ciklona iznosi 230 km/h, dok udari  vjetra dostižu i 305 km/h. Riječ je o području koje rijetko pogađaju tropski cikloni.  Posljednji puta je to područje pogodila slaba tropska oluja 1987. godine.

Uz snažne vjetrove očekuju se i velike količine kiše u Mozambiku i susjednim državama. Pojedini prognostički modeli predviđaju mjestimice i preko 1000 litara kiše na kvadratni metar.

Udar ciklona Kenneth dolazi malo više od mjesec dana nakon što je Mozambik i susjedne države sredinom ožujka pogodio tropski ciklon Idai. Taj je ciklon 14. ožujka snagom druge kategorije jakosti (s vjetrovima prosječne brzine od 178 km/h) pogodio južne obale Mozambika, sjeverno od grada Beira. Uz veliku materijalnu štetu Idai je usmrtio 1007 osoba. Najviše ljudi je poginulo u katastrofalnim poplavama uslijed velikih količina kiše. U Mozambiku su poginule 602 osobe, U Zimbabweu 344, u Malawiju 60, te 1 na Madagaskaru. Idai je s ekonomskom štetom koja je procijenjena na 1 milijardu dolara (više od 8% BDP-a) postala najskuplja prirodna katastrofa u povijesti Mozambika.

Prema izvještaju od 22. travnja u Mozambiku, još 73 tisuće osoba živi u skloništima, a pomoć nakon udara ciklona Idai treba 1,85 miljuna ljudi.

Satelitska snimka tropskog ciklona Kenneth pred obalama jugositočne Afrike, 25.4.2019.

slika

slika

Komentari

Share This Article

Related News

Atlantik: Uragan Lorenzo (kategorija 5) postavlja nove rekorde; potonuo brod
Uragan Dorian devastirao sjever Bahama
Uragan Dorian pogodio Bahame s vjetrovima od 295 km/h: Izjednačen rekord iz 1935. godine

O Autoru

Ned