Monday, Sep. 23, 2019

Mozambik na udaru tropskog ciklona četvrte kategorije

Autor:

|

25.04.2019

|

Kategorije:

Mozambik na udaru tropskog ciklona četvrte kategorije

Sjevernim obale Mozambika tijekom četvrtka u poslijepodnevnim satima pogoditi  će snažan tropski ciklon nazvan Kenneth. Riječ je o ciklonu (naziv za uragane u Indijskom oceanu) četvrte kategorije jakosti. Prema posljednjem službenom izvještaju prosječna brzina najjačih vjetrova oko središta ciklona iznosi 230 km/h, dok udari  vjetra dostižu i 305 km/h. Riječ je o području koje rijetko pogađaju tropski cikloni.  Posljednji puta je to područje pogodila slaba tropska oluja 1987. godine.

Uz snažne vjetrove očekuju se i velike količine kiše u Mozambiku i susjednim državama. Pojedini prognostički modeli predviđaju mjestimice i preko 1000 litara kiše na kvadratni metar.

Udar ciklona Kenneth dolazi malo više od mjesec dana nakon što je Mozambik i susjedne države sredinom ožujka pogodio tropski ciklon Idai. Taj je ciklon 14. ožujka snagom druge kategorije jakosti (s vjetrovima prosječne brzine od 178 km/h) pogodio južne obale Mozambika, sjeverno od grada Beira. Uz veliku materijalnu štetu Idai je usmrtio 1007 osoba. Najviše ljudi je poginulo u katastrofalnim poplavama uslijed velikih količina kiše. U Mozambiku su poginule 602 osobe, U Zimbabweu 344, u Malawiju 60, te 1 na Madagaskaru. Idai je s ekonomskom štetom koja je procijenjena na 1 milijardu dolara (više od 8% BDP-a) postala najskuplja prirodna katastrofa u povijesti Mozambika.

Prema izvještaju od 22. travnja u Mozambiku, još 73 tisuće osoba živi u skloništima, a pomoć nakon udara ciklona Idai treba 1,85 miljuna ljudi.

Satelitska snimka tropskog ciklona Kenneth pred obalama jugositočne Afrike, 25.4.2019.

slika

slika

Komentari

Share This Article

Related News

Uragan Dorian devastirao sjever Bahama
Uragan Dorian pogodio Bahame s vjetrovima od 295 km/h: Izjednačen rekord iz 1935. godine
Velika Britanija:  Izmjerena najviša temperatura u povijesti mjerenja   38.7 °C

O Autoru

Ned