Saturday, Jul. 4, 2020

Na Atlantiku formiran uragan četvrte kategorije, prvi nakon tri godine

Autor:

|

15.10.2014

|

Kategorije:

Na Atlantiku formiran uragan četvrte kategorije, prvi nakon tri godine

Iako je kraj ljeta i početak jeseni klimatološki najaktivnije razdoblje za razvoj uragana na Atlantiku, ove godine je tropski Atlantik bio ispodprosječno aktivan. Rujan je donio samo dva tropska  sistema: kratkotrajnu tropsku oluju Dolly na početku mjeseca te uragan Edourad od 11. do 19. rujna 2014. Edourad je nakratko postao i uragan treće kategorije, ali nije ugrozio ni otoke ni kopno. Nakon njega je uslijedilo zatišje dugo dvadeset dana.

Tropski se Atlantik „probudio“ 10. listopada 2014. kada je formirana tropska oluja nazvana Fay. Jedini otok koji je ugrozila bila je Bermuda.   Tropska oluja Fay je Bermudi donijela udare vjetra i do 180 km/h, a pola otočja je bilo ostalo bez struje. Nakon prolaska  Bermude oluja Fay se uputila prema otvorenom Atlantiku, a nakratko je postala i uragan, ali  je već 13. listopada postala izvantrospka oluja nad sjevernim Atlantikom.

Na Atlantiku od 12. listopada pratimo i novi tropski sistem. Tropska oluja nazvana Gonzalo formirala se istočno od Malih Antila te je ubrzo postala uragan koji iz dana u dan jača. Gonzalo je na sjevernim  Karibima usmrtio jednu osobu, a dvije se vode kao nestale.  Danas je Gonzalo još ojačao i dosegnuo status uragana četvrte kategorije s prosječnim najjačim vjetrovima od 215 km/h.   Time je  na Atlantiku, nakon više od tri godine formiran uragan četvrte kategorije. Zadnji puta se to dogodilo još 2. listopada 2011. godine kada je Ophelia postala uragan četvrte kategorije.

Gonzalo bi status uragana četvrte kategorije, prema današnjim prognozama trebao zadržati i tijeklom petka, a zatim bi počelo postupno slabljenje. Uragan se nalazi oko 1000 kilometara jugozapadno od Bermude, a prognoza putanje ga vodi vrlo blizu tog otočja. Tako da je vrlo izgledno da će u razdoblju od tjedan dana Bermudu pogoditi dva tropska sistema.  Tako nešto se u znanoj povijesti, a to znači od 1851. godine,  dogodilo samo jednom. U prvom tjednu rujna 1981. godine Bermudu su također pogodili  tropska oluja i uragan. Koliko je dvostruki udar na Bermudu u jednoj godini rijedak govori i podatak da su  samo u 10 godina, od spomenute 1851. godine to malo otočje na jugozapadnom Atlantiku pogodila dva tropska sistema.

Tijekom prolaska preko Bermude Gonzalo bi trebao biti snažan uragan treće kategorije. Potom bi se trebao uputiti prema sjeveru. Vjerojatno je da će u drugom dijelu vikenda proći vrlo blizu najistočnijih atlantskih obala Kanade, prije nego se uputu nad sjeverni Atlantik.

Prognoza putanje i intenziteta uragana Gonzalo

slika

 

                                   Satelitska snimka uragana Gonzalo, koji se kreće prema Bermudi

slika

Komentari

Share This Article

Related News

Atlantik: Uragan Lorenzo (kategorija 5) postavlja nove rekorde; potonuo brod
Uragan Dorian devastirao sjever Bahama
Uragan Dorian pogodio Bahame s vjetrovima od 295 km/h: Izjednačen rekord iz 1935. godine

O Autoru

Ned