Tuesday, Aug. 11, 2020

Uspjeh projekta MeteoDinara: Na Dinari (1632 mnv) svečano otvorena meteorloška postaja

Autor:

|

01.07.2016

|

Kategorije:

Uspjeh projekta MeteoDinara: Na Dinari (1632 mnv) svečano otvorena meteorloška postaja

Dan državnosti prošle je subote obilježen i na Dinari. Događaju je nazočilo više od 500 posjetitelja. Među prisutnima bili su svi čelni ljudi 7. GBR, a okupljene je dolaskom obradovao general u mirovini Rahim Ademi. Organizator se zahvalio Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu ETH Divulje na doprinosu proslavi Dana državnosti na Dinari.

Nakon službenog dijela, gastro sekcija Planinarske udruge Dinaridi pripremila je preko 500 porcija planinarskog graha, koji je poslužen na planinarskoj kući Puma (1630 mnv).

Događajima na Dinari tu nije bio kraj. Oko 13 sati svečano je u rad puštena automatska meteorološka postaja i sustav panoramskih kamera na planinarskoju kući Puma. Uz prigodan govor, nositelji projekta MeteoDinara rekli su da je ova meteorološka postaja treća najviša u Hrvatskoj, a zbog zathjevnosti lokaliteta, gdje se struja morala riješiti solarnim panelima, a internet satelitskim putem, predstavljala pravi izazov. Sada su svi meteorološki podaci i slike s panoramskih kamere svima javno dostupni u realnom vremenu na web adresi www.pljusak.com, a direktno na ovom LINKU. Za stabilan rad ove postoje u hladnijem dijelu godine bit će potrebno nabaviti dodatne solarne panele, a i pronaći način kako plaćati skupe mjesečne rate satelitskog interneta.

Članovi Crometeo tima organizirali su i izložbu fotografija “Meteorološki kontrasti”, prvi put na nekom planinarskom objektu u Hrvatskoj.

Zanimljivo je da je ovaj dio Dinare iza 15 sati zahvatilo jako grmljavinsko nevrijeme s tučom, a temperature zraka je u kratko vrijeme s 22 pala na samo 13 Celzijevih stupnjeva. Palo je 15 mm oborine.

Foto: Miroslav Lelas, Crometeo
Komentari

Share This Article

Related News

Obilna kiša na sjevernom Jadranu i u Gorskom kotaru
Proljeće na čekanju
Prva polovica travnja – napokon kiša i prosječne temperature

O Autoru

Rade Popadić