Thursday, Jul. 9, 2020

Na jugozapadu SAD-a val vrućina donio rekordne temperature i brojne požare

Autor:

|

22.06.2016

|

Kategorije:

Na jugozapadu  SAD-a  val vrućina donio rekordne temperature i brojne požare

Jugozapadne dijelove SAD-a je na prijelazu iz kalendarskog proljeća u ljeto  zahvatio val vrućina koji je, čak i za te uobičajeno vruće krajeve okarakteriziran kao ekstreman.

Na nekoliko lokacija su izmjerene najviše temperature u povijesti meteoroloških mjerenja.  U kalifornijskom gradu Blythe u ponedjeljak 20. lipnja je izmjerena temperatura od 51.1°C. a to je novi temperaturni rekord (stari je iznosio 50.6°C od 28.7.1995., mjerenja se vrše od 1948. godine).  U Needlessu u Arizoni je izmjereno 51.7°C, čime je izjednačen apsolutni temperaturni rekord i postavljen novi rekord za mjesec lipanj.  I u Laughlinu (Nevada) je izmjereno 51.7°C, a to je najviša temperatura ikad izmjerena na teritoriju te američke savezne države.

U Phoenixu se temperatura popela do 47.8°C, što je peta najviša temperatura izmjerena u tom gradu u povijesti mjerenja.  Apsolutni temperaturni rekord u Phoenixu iznosi 50.0°C, a toliko je izmjereno 26. lipnja 1990. godine.

U kalifornijskom Palm Springsu je u ponedjeljak izmjereno 50.0°C,  a apsolutni temperaturni rekord je tek neznatno viši i iznosi 50.6°C.

U ponedjeljak je najviša temperatura u tom valu vrućine izmjerena na poznatoj lokaciji u kalifornijskoj Dolini Smrti (Death Valley). Temperatura se popela do 52.2°C, što nije bilo daleko od lipanjskog temperaturnog rekorda koji iznosi 53.9°C, a to je ujedno i najviša temperatura ikad izmjerena u lipnju na teritoriju SAD-a (30.6.2013.).  Podsjetimo  da je u Dolini Smrti (Furnace Creek  – Greenland Ranch) izmjerena službeno najviša temperatura na Zemlji. Rekord  od 56.7°C traje već gotovo 103 godine tj. od 13. srpnja 1913. godine.  Val vrućine je u utorak malo popustio, pa je u Dolini Smrti izmjerena temperatura od 50.6°C.

U Arizoni je pet osoba umrlo od toplinskog udara. Nekoliko njih su bile mlađe osobe koje su sudjelovale na trail utrkama održanim po velikoj vrućini.

I do kraja tjedna se na jugozapadu SAD-a očekuju tzv. „troznamenkaste vrućine“, odnosno temperature više od  37.8°C (100°F), iako se ekstremne vrijednosti koje su mjerene početkom tjedna ne bi trebale ponoviti.

Buknuli su i mnogobrojni šumski požari.

HRT  vijest :

Šumski požari na brdima oko Los Angelesa zahvatili su više od 20 četvornih kilometara i prisilili stotine ljudi na bijeg iz domova. Dva požara, Azusa i Duarte, nazvana prema istoimenim gradićima, razdvajaju samo dva kilometra.  Vlasti upozoravaju da bi se zbog velikih vrućina i jakog vjetra mogli spojiti u golemu buktinju. Posljednjih nekoliko dana u južnoj Kaliforniji vatra je zahvatila više od 80 četvornih kilometara.

Onaj kod Santa Barbare, oko 150 kilometara sjeverno od Los Angelesa, je 70 posto pod kontrolom, a vatrogasci se još bore s golemim požarom blizu američko-meksičke granice, 60 kilometara jugoistočno od San Diega. (www.hrt.hr)

Naslovna ilustracija:  www.wunderground.com

Komentari

Share This Article

Related News

Atlantik: Uragan Lorenzo (kategorija 5) postavlja nove rekorde; potonuo brod
Uragan Dorian devastirao sjever Bahama
Uragan Dorian pogodio Bahame s vjetrovima od 295 km/h: Izjednačen rekord iz 1935. godine

O Autoru

Ned