Thursday, Jul. 9, 2020

Na zapadnom Pacifiku naglo jača tajfun Neoguri

Autor:

|

05.07.2014

|

Kategorije:

Na zapadnom Pacifiku naglo jača tajfun  Neoguri

Iako  ovih dana u meteorološkim vijestima iz svijeta dominira atlantski uragan Arthur, znatno jača i opasnija oluja se stvorila nad zapadnim Pacifikom.  U četvrtak 3. srpnja je južnije od pacifičkog otoka Guam (Mikronezija) formirana tropska depresija koja je  istog dana  postala tropska oluja nazvana Neoguri.  Oluja je brzo jačala i u petak navečer je dosegnula status tajfuna (ekvivalent uraganu na sjeverozapadnom Pacifiku) prve kategorije.

Uvjeti za jačanje tajfuna su gotovo idealni (vrlo visoka površinska temperatura oceana od 30-21°C i  povoljni  tj. slabi visinske vjetrovi) pa je trebalo samo 12 sati da od tajfuna prve kategorije s vjetrovima prosječne brzine od 121 km/h) nastane snažan tajfun s vjetrovima od 218 km/h, što odgovara kategoriji 4 na međunarodnoj Saffir-Simpsonovoj skali jakosti tropskih sistema.  Taj proces tzv. rapidne intenzifikacije će se prema prognozama Pacifičkog centra za upozorenja na tajfune (JTWC) nastaviti i u slijedećih 48 sati, pa se očekuje da će Neoguri postati supertajfun pete kategorije, a zasad se prognozira prosječna brzina vjetra od čak 278 km/h.

Tajfun se kreće prema sjeverozapadu prema južnim japanskim otocima. Današnja prognoza putanje ga vodi direktno na otok Okinawa, kojeg bi trebao pogoditi u utorak ujutro. Tada bi to i dalje bio snažan supertajfun pete kategorije s prosječnim vjetrovima od 268 km/h, a udari bi mogli dosezati i 324 km/h. Ukoliko se  ostvare današnje prognoze supertajfun će direktno pogoditi i glavne japanske otoke, najprije  otok Kyushu, gdje se očekuje u noći od utorka na srijedu. Vjetrovi  prosječne brzine od 220 km/h, obilna kiša, olujni uspor (podizanje razine mora) mogu počiniti veliku štetu.

Prema izvješću Japanskog meteorološkog zavoda (JMA) tlak u središtu tajfuna je 955 mbara, a njihova prognoza govori da bi u utorak ujutro tlak pao na 925 mbara.

 

Položaj  i prognoza intenziteta i putanje tajfuna Neoguri

slika

Satelitska snimka tajfuna Neoguri

slika

Komentari

Share This Article

Related News

Atlantik: Uragan Lorenzo (kategorija 5) postavlja nove rekorde; potonuo brod
Uragan Dorian devastirao sjever Bahama
Uragan Dorian pogodio Bahame s vjetrovima od 295 km/h: Izjednačen rekord iz 1935. godine

O Autoru

Ned