Sunday, Jul. 12, 2020

Najjači tropski ciklon na Indijskom oceanu u znanoj povijesti

Autor:

|

18.04.2016

|

Kategorije:

Najjači tropski ciklon na Indijskom oceanu u znanoj povijesti

Nad južnim dijelom Indijskog oceana prije tjedan dana se formirao tropski ciklon nazvan Fantala. Ciklon je brzo jačao i u nedjelju je dosegnuo status pete kategorije jakosti s vjetrovima konstantne brzine od 278 km/h.  Time je Fantala postala najjači tropski ciklona u znanoj povijesti nad Indijskim oceanom.  Do sada je rekord držao tropski ciklon Gonu iz lipnja 2007 nad sjevernim dijelom Indijskog oceana s vjetrovima konstantne brzine od 269 km/h.  Pouzdaniji satelitski podaci za područje Indijskog oceana postoje od 1990. godine.

Fantala se  nalazi sjevernije od Madagaskara i samo je krajnji sjever otoka zahvaćen rubnim dijelom ciklona.  Povoljna je okolnost i za jugoistočne obale Afrike da će Fantala napraviti zaokret za 180°. U slijedećih nekoliko dana će se kretati dalje od Madagaskara. Eventualno bi krajem tjedna ponovno mogla skrenuti prema istočnim obalama tog otoka, ali tada će to biti znatno slabiji ciklon prve ili druge kategorije.

Ovo je već treći slučaj u zadnjih 6 mjeseci da je neki  ocean zabilježio najjači tropski ciklon u znanoj povijesti (prema stalnoj prosječnoj 1-minutnoj brzini vjetra mjerenoj ili procijenjenom na temelju satelitskih snimki). Na istočnom dijelu Pacifika je u uraganu  Patricija u listopadu 2015  stalna brzina vjetra dosegnula 346 km/h. Nad južnim Pacifikom je stalna brzina vjetrova u ciklonu  Winston  dosegnula 290 km/h.

Satelitska snimka i prognoza putanje i intenziteta tropskog ciklona Fantala

slika

slika

Komentari

Share This Article

Related News

Atlantik: Uragan Lorenzo (kategorija 5) postavlja nove rekorde; potonuo brod
Uragan Dorian devastirao sjever Bahama
Uragan Dorian pogodio Bahame s vjetrovima od 295 km/h: Izjednačen rekord iz 1935. godine

O Autoru

Ned