Thursday, Jul. 9, 2020

Najniži otok na Jadranu dobio meteo postaju: Podaci uživo s Krapnja dostupni svima

Autor:

|

11.05.2016

|

Kategorije:

Najniži otok na Jadranu dobio meteo postaju: Podaci uživo s Krapnja dostupni svima

Krapanj je u srijedu dobio modernu automatsku meteorološku postaju. Radi se o postaji marke Davis Vantage Pro2, koja uz standardne parametre poput temperature, tlaka, vlažnosti zraka, količine oborine, smjera i brzine vjetra, također mjeri sunčevo UV zračenje i bilježi broj sunčanih sati. Sjajna je ovo vijest za sve stanovnike Krapnja koji prvi put u svojoj povijesti dobivaju sustavna meteorološka mjerenja na svome otoku. Postaja je postavljena na obiteljskoj kući na predjelu Buti.

Meteorološke informacije u realnom su vremenu besplatno dostupne svim internet korisnicima, a podaci s Krapnja uvršteni su u najveću mrežu automatskih meteo postaja u Hrvatskoj, onu na adresi Pljusak.com. Podatke s Krapnja tako možete pratiti na ovom linku.

S obzirom na položaj otoka, bit će zanimljivo pratiti vremenske prilike, a s vremenom će podaci koristiti za prve klimatološke analize.

Najniži otok na Jadranu

Otok Krapanj najniži je i najmanji naseljeni otok na Jadranu. Najviša mu nadmorska visina ne prelazi 1,25 m. Udaljen je od kopna svega 300 m. Šezdesetih godina prošlog stoljeća s više od 1500 stanovnika bio je najgušće naseljeni otok na Jadranu. Krapanj je manji od pola četvornoga kilometra. Danas na Krapnju živi oko 200 stanovnika. Krapanj je otok stoljetne tradicije ronilaštva, spužvarstva i ribarstva.

Foto: Boris Kačan

Foto: Radovan Bajagić

Komentari

Share This Article

Related News

Obilna kiša na sjevernom Jadranu i u Gorskom kotaru
Proljeće na čekanju
Prva polovica travnja – napokon kiša i prosječne temperature

O Autoru

Rade Popadić